Pri izvlačenju oštećen tank Marka Pola, za dlaku izbjegnuta ekološka katastrofa

MARKA Pola će pokušati pomaknuti pomoću zračnih jastuka i hidrauličkih dizalica te se odustalo od miniranja podvodnih stijena. Pri izvlačenju broda oštećen je tank s gorivom te je postojala opasnost da najmanje pet tona nafte iscuri u more.

Odmah nakon što je uočeno oštećenje tanka, ograđen je prostor, a sanacija rupe povjerena je roniocima splitske tvrtke Dubina, koja je ovlaštena za podmorske intervencije. Ronioci su imali vrlo težak i opasan zadatak. Prostor između morskog dna i trupa broda bio je širok samo 40 centimetara. Osim znanja i vještine, imali su i sreće jer nije bilo jačih valova i vrtloženja pa u tank nije prodrla morska voda, a nafta nije iscurila van, piše Večernji List.

Danas ujutro počelo je pretakanje 330 tona nafte s Marka Pola na brod Đeletovci, a od iskrcaja 18 vozila koja su ostala zarobljena u palubi zasad se odustalo iz sigurnosnih razloga. Stručnjaci iz rotterdamske tvrtke SMIT Salvage, najpoznatije za spašavanje na moru stigli su kako bi s kolegama iz Jadranskog pomorskog servisa trebali utvrditi najpovoljniji način za odsukavanje broda, a kako doznajemo, unatoč najavama, odustalo se od miniranja podvodnih stijena.

Pročitajte više