Priča o pregledima vozača postaje sve ozbiljnija: Žena morala platiti 1031 kunu

Foto: Pixsell/Damir Spehar

GOTOVO svako pravilo u Republici Hrvatskoj ima iznimku, pa i ono po kojem MUP refundira trošak vozaču koji prođe izvanredni liječnički pregled. O tome smo već pisali: Zakon liječnicima nalaže da, kada opaze promjenu zdravstvenog stanja svoga pacijenta, o tome obavijeste policiju koja vozača pacijenta upućuje na izvanredni liječnički pregled. Vozač pacijent ga sam plaća, ali ima pravo zatražiti povrat novca od policije prođe li pregled, tj. utvrdi li se da je sposoban i dalje upravljati vozilima.

Ali...

Neugodno iznenađenje

Javila nam se čitateljica koja veli da je početkom mjeseca dobila zaključak nadležne policijske uprave o pristupanju izvanrednom liječničkom pregledu. Bila je, svjedoči, "nemalo iznenađena" jer je njezina doktorica nije obavijestila o prijavi MUP-u, kao što je propisano zakonom. No to je tek početak priče.

"Prije nekoliko godina dijagnosticiran mi je anksiozno-depresivni poremećaj sukladno kojem pijem Helex po potrebi (to je anksiolitik, dakle nije antidepresiv i slično). Nakon poziva, obratila sam se svojoj doktorici koja mi je rekla da me ona nije prijavila, nego njezina zamjena dok je bila na godišnjem", veli čitateljica i pita se kome ona sada može prijaviti tu liječnicu jer "nije ispoštovala zakonsku odredbu i obavijestila me". "Idemo dalje, pomalo ljutita što moram na taj pregled zbog običnog Helexa koji popijem tu i tamo, odem na medicinu rada, obavim pregled koji je uključivao vađenje krvi, okulista, EKG, psihotest te je sve bilo uredno i pregled plaćam 460 kuna. No kad je trebalo izdati uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, nastaje problem - oni nemaju psihijatra. Iako su svi nalazi uredni, konačnu odluku, zbog dijagnoze, mora donijeti psihijatar. Zovem psihijatricu preko HZZO-a, ne može me primiti, prvi slobodan termin joj je krajem listopada. A imam rok od 15 dana javiti se MUP-u", prisjeća se naša čitateljica. Logično, otišla je kod privatnog psihijatra koji ju je pregledao, to naplatio 400 kuna i dao joj potvrdu s "eksplicitnim navodom" da je sposobna za vožnju. S tim odlazi kod liječnika medicine rada, a on joj daje uvjerenje.

Skupa dozvola

Konačno, ide u MUP, ali tamo je čeka šok. Kažu da joj u uvjerenju stoji obavezna kontrola za pet godina, a s obzirom na to da joj postojeća vozačka dozvola važi dulje, mora napraviti novu, po cijeni od 171 kune.

"Platim to i dajem račun medicine rada od 460 kuna očekujući refundaciju, svjesno se odričući onih 400 plus 171 kune za koje znam da mi nitko neće vratiti. I opet šok. Kažu, nema refundacije, jer u uvjerenju piše kontrola za pet godina, što se smatra ograničenom sposobnošću", informira nas čitateljica i rezignirano zaključuje: "Eto, dakle, iako u potvrdi psihijatra, kao i uvjerenju, izričito stoji 'sposobna', ja ostadoh bez 1031 kune, ali zato i dalje imam vozačku. Krasno."

Evo što kažu u MUP-u

Pitali smo o ovome i MUP, a oni su odgovorili opširnim citiranjem Zakona o sigurnosti prometa na cestama u kojem je, kako navode, "propisano tko i u kojim slučajevima plaća naknadu za redovni i izvanredni nadzorni pregled". Uglavnom, dozvole se izdaju na deset godina, a osobi "čije zdravstveno stanje u vrijeme zdravstvenog pregleda nije takvo da bi bilo smetnja za izdavanje vozačke dozvole, ali je neophodan zdravstveni nadzor u kraćem razdoblju, vozačka dozvola se izdaje s rokom važenja predloženim u uvjerenju o zdravstvenom pregledu".

Napominju kako vozači sami plaćaju redovni nadzorni pregled. S izvanrednim liječničkim pregledima je nešto drugačije - plaćaju ih policijska uprava ili postaja koje su vozača uputile na pregled utvrdi li se da je sposoban za upravljanje motornim vozilom.

Vozač ga sam plaća, odnosno nema pravo tražiti od policije povrat novca za izvanredni liječnički pregled, kad se utvrdi da nije sposoban ili da je ograničeno sposoban.

Pročitajte više