prigovor vladi na 'prebukvalnim' prijevodima međunarodnih akata

Odbor Hrvatskog sabora za zakonodavstvo danas je uputio načelni prigovor Vladi zbog, kako je zaključeno, 'prebukvalnih' prijevoda međunarodnih sporazuma koji iz Vlade, odnosno resornih ministarstava, dolaze na saborske klupe.

Raspravljajući o predloženoj ratifikaciji Protokola o eksplozivnim ostacima iz rata, uz Konvenciju o zabrani konvencionalnog oružja s pretjeranim traumatskim učinkom, članovi Odbora iznijeli su niz prigovora na hrvatski prijepis tih sporazuma.

Predsjednik Odbora, HDZ-ovac Florijan Boras nužnom smatra čvrstu prilagodbu teksta međunarodnih sporazuma duhu hrvatskog jezika, kako se, kaže, u hrvatski pravni sustav ne bi uvodili "novi nerazumljivi rečenični sklopovi".

Da hrvatski jezik ne smije postati taoc engleskog jezika drži i Josip Leko (SDP), koji upozorava da bi nadležni za provođenje sporazuma, zbog lošeg i nerazumljivog prijepisa, mogli doći u poteškoće. "Onaj tko će provoditi Protokol u Hrvatskoj morat će tražiti izvorni engleski tekst, pa koja je onda svrha ovoga prijevoda", upitao je.

Unatoč navedenim primjedbama, članovi Odbora podržali su Protokol i Konvenciju, po kojima država potpisnica preuzima međunarodnu obvezu uklanjanja i uništavanja eksplozivnih ostataka rata, obvezu razmjene podataka s ostalim ugovornim stranama o područjima zagađenim minama, kao i njihovo obilježavanje.

HSP-ovac Pero Kovačević ustvrdio je da bi preuzimanje međunarodne obveze konačno trebalo značiti i vidljivo obilježavanje miniranih područja, upozorivši da je u ovoj godini od mina poginulo šest civila.

Odbor je podržao i izmjene Ovršnog zakona, kojima se predlaže iz zakona brisati odredbe o sudjelovanju javnih bilježnika u ovršnim postupcima.

Po riječima Borisa Koketija iz Ministarstva pravosuđa, Vlada priprema nove izmjene tog zakona po kojima bi javni bilježnici bili angažirani u ovršnim postupcima, ali ne na način kako je to sada određeno, koji, ustvrdio je, dovodi do usporavanja postupaka.

Odbor za izbor i imenovanja na kraćoj je sjednici raspravio nekoliko točaka iz svoje nadležnosti i uz ostalo utvrdio da Zdenku Haramiji (HSS) koji je u saborskim klupama mijenjao Željka Ledinskog krajem mjeseca prestaje pravo na zastupničku plaću i paušal.

Odbor za pomorstvo, promet i veze odgodio je današnju sjednicu.

(Hina) xtr ysšh

Pročitajte više