Prijatelji životinja apeliraju da se pred Uskrs ne kupuju zečevi i kunići

Foto: Prijatelji životinja

PRIJATELJI životinja u subotu 1. travnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu od 10 do 14 sati održavaju akciju "Udomljavanje je fora" pod temom "Ljubavi naše uhate". Njihova akcija u središtu Zagreba apel je svima da ne kupuju kuniće i ostale životinje pred Uskrs.

Riječ je o edukativnom događaju u organizaciji Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje te u suradnji s Prijateljima životinja i Udrugom za pomoć zečevima i kunićima "Zecovi". Prijatelji životinja poručuju da su dobrodošli svi, a osobito najmlađi. 

Svi posjetitelji moći će dobiti korisne informacije vezane za kućne životinje i udomljavanje, ali i pomaziti neke od štićenika Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Odgovorno udomiteljstvo

"Ove godine naglasak događaja je na odgovornom udomiteljstvu budući da će biti održan ususret Uskrsu, kada neodgovorni građani najčešće nepromišljeno nabavljaju kuniće, piliće i druge životinje kao igračke za djecu", kažu Prijatelji životinja.

"Kada uvide da se o njima ne mogu ili ne žele više brinuti, najčešće ih odmah nakon Uskrsa ili prije godišnjih odmora izbacuju na cestu, gdje većinom stradaju. Kunići, psi i mačke nisu predmeti i igračke za djecu, nego novi članovi obitelji koji zahtijevaju ljubav i brigu još mnogo godina nakon Uskrsa.

U Hrvatskoj ima veliki broj napuštenih pasa i mačaka, ali i kunića. Tko ima uvjete za skrb o kuniću može ga udomiti od Udruge 'Zecovi' i drugih udruga koje skrbe o njima, no prije toga treba dobro razmisliti, jednako kao i prije udomljenja pasa i mačaka. Naime, i kunići na dnevnoj bazi trebaju kvalitetno vrijeme provedeno s njima, ljubav i odgovornost, dobre uvjete držanja, kontrolu razmnožavanja i veterinarsku skrb tijekom cijeloga života", naglašavaju Prijatelji životinja.

"Ljubav se ne kupuje, udomite neku od tisuću napuštenih životinja iz skloništa"

Prijatelji životinja ističu da iza dolaska svake životinje u dom trebaju stajati dobro promišljena odluka, procjena o mogućnostima držanja životinje i pristanak svih članova obitelji. 

"Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba tijekom cijele godine, a posebice tijekom proljeća i ljeta, ima pune ruke posla s odbačenim leglima pasa i mačaka koji ponekad čekaju i godinama priliku da ih netko udomi kao novog člana obitelji.

Stoga je udomljavanje napuštenih životinja ne samo nužno nego i fora s obzirom na to da udomljavanjem spašavamo dvije životinje: onu koju smo udomili i onu koja će stići na mjesto udomljene. Udomljavanje je dobro djelo, spašavanje života nedužnom biću i pružanje obiteljskog doma onima koji su ga izgubili zbog neodgovornih građana", priopćili su Prijatelji životinja uz poruku da se ljubav ne kupuje i poziv svima da udome neku od tisuća napuštenih životinja iz skloništa.

"Iako Zakon o zaštiti životinja sve skrbnike obavezuje na kontrolu razmnožavanja kućnih ljubimaca, dio njih na tu se obavezu oglušuje. U sedam godina jedna mačka i njezino potomstvo na svijet mogu donijeti 420 000 mačića, a kuja i njezino potomstvo 67 000 štenaca, zbog čega se kastracija smatra najučinkovitijim načinom kontrole razmnožavanja pasa i mačaka te odgovornim činom", priopćeno je iz udruge.
 

Pročitajte više

 

Pročitajte više