Prijava organizatoru prosvjeda na Markovu trgu

PROTIV organizatora jučerašnjeg prosvjeda Građanske inicijative "Matija Gubec" na Markovu trgu zagrebačka policija podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Tridesetak članova Građanske inicijative jučer je oko pola sata prosvjedovalo na Markovu trgu zbog izmjena Zakona o javnim okupljanjima kojima je na tom trgu zabranjeno prosvjedovanje.

Narušavanja javnog reda i mira nije bilo, a nakon upozorenja organizatoru da krši odredbe Zakona o javnom okupljanju neprijavljeni skup je prekinut, izvijestila je danas zagrebačka policija koja je protiv organizatora Tonija Vidana (43) podnijela zahtijev za pokretanje prekršajnog postupka.

Inače, predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić u utorak je najavio da će taj sud za dva tjedna raspravljati o zahtjevima za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o javnom okupljanju kojima je prije tri mjeseca zabranjeno okupljanje u blizini sjedišta Hrvatskog sabora i Vlade na Markovu trgu.

Neslužbeno se doznaje da će ustavni suci izmjene Zakona proglasiti neustavnima jer su donesene nedovoljnim brojem glasova. Riječ je, naime, o organskom zakonu koji uređuje osnovna prava i slobode građana i za čije je usvajanje potrebna dvotrećinska parlamentarna većina.

Podnositelji ustavne tužbe, među kojima je nekoliko sindikata, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava i SDP, upozorili su da je za pravovaljano donošenje Zakona nedostajao jedan glas. Stoga bi pravni akt koji brani okupljanja u krugu od najmanje 100 metara od sjedišta najviših državnih tijela mogao "pasti" zbog formalne neustavnosti.

Odluku o zabrani okupljanja na Markovu trgu Vlada je opravdavala isključivo sigurnosnim razlozi.

Pročitajte više