Prije 24 godine umro je Tuđman. Plenković: Predvodio je RH u neponovljivim 90-im

Foto: Hina

U povodu 24. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednik HDZ-a i vlade Andrej Plenković položio je danas vijenac na njegovom grobu na Mirogoju, naglasio je Tuđmanov golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda te mu je zahvalio na svemu što je učinio.

"Položili smo vijenac i zapalili svijeće čovjeku koji je u prijelomnim trenucima za svijet,  Europu i Hrvatsku prepoznao trenutak i bio predvodnik ključnih procesa u kontekstu demokratskih procesa na području srednje i istočne Europe. Osnovao je HDZ i dobio veliko plebiscitarno povjerenje hrvatskog naroda na prvim demokratskim izborima 1990. godine i potom predvodio Hrvatsku u posebnim, jedinstvenim i neponovljivim 90-ima", izjavio je novinarima predsjednik HDZ-a i vlade.

Naglasio je Tuđmanov golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda o svojoj državi, slobodi, međunarodnom priznanju, oslobađanju okupiranih područja, članstvu u UN-u, Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, Vijeću Europe, kao i zacrtanom planu izgradnje institucija, europeizacije zemlje, i uspostavljanju slobodnog tržišta.

 

"Temelji koje je postavio Tuđman bili su snažni"

"Danas, s vremenskim odmakom, možemo biti svjesni i zahvalni zbog uloge predsjednika Tuđmana u stvaranju suvremene hrvatske države i svemu što je postavilo temelj ovoga što danas, kao svojevrsni nasljednici i političari s povjerenjem hrvatskog naroda činimo za dobrobit hrvatske države i hrvatskog naroda u uvjetima brojnih kriza ali i okolnostima u sustavnog ostvarivanja strateških nacionalnih ciljeva. Zato mu još jednom hvala za sve što je učinio za hrvatsku domovinu",  naglasio je Plenković.

HDZ je, kazao je, jedna od rijetkih stranaka na području srednje i istočne Europe koja je zadržala svoju snagu i većinsko povjerenje, a to "govori da su temelji koje je postavio Franjo Tuđman bili vrlo snažni".

Rekao je i kako su sve one temeljne postavke iz Tuđmanova znamenitog govora u Hrvatskom saboru 1990. nastavili provoditi. "Tih 10 točaka i danas su svojevrsna smjernica politikama koje provodimo", poručio je.

Pročitajte više