Prije 28 godina ubijao je po Škabrnji. Sad je iz Australije pobjegao u Srbiju

Screenshot: YouTube

KRVNIK iz Škabrnje, 59-godišnji Zoran Tadić, pobjegao je iz Australije u Srbiju.

Kako pišu novine The Australian, po Tadića je u predgrađe Sydneyja stigla policija. No kako se ispostavilo, pobjegao je u Srbiju gdje je rođen i čije ima državljanstvo.

Zadarska policija tereti ga da je 1991. sudjelovao u egzekuciji 43 civila i branitelja.

Novinari The Australiana doznali su kako je Tadić nedavno pretrpio srčani udar i završio u lokalnoj bolnici, odakle je 9. veljače avionom odletio za Beograd.

Bio je odan Šešelju

Podsjetimo, Tadić je u Hrvatsku stigao kao 31-godišnjak iz Loznice u Srbiji, kao zapovjednik dobrovoljačkog voda odanog Vojislavu Šešelju, s kojim je i sudjelovao u krvavom piru u Škabrnji.

Tadić je dobio kuću prognanih Hrvata u Benkovcu, a postavljen je i na mjesto načelnika državne sigurnosti Teritorijalne obrane Benkovac.

No sredinom 1992. kratko je otišao u Beograd, nakon čega je uz pomoć srpskih vlasti u kolovozu iste godine pobjegao u Australiju. Ondje je, prema navodima zadarske policije, vrlo brzo dobio i državljanstvo, zasnovao obitelj, podignuo troje djece i navodno se zaposlio kod australskog Hrvata.

Najavljen je zahtjev za njegovim izručenjem

O njemu gotovo nitko ništa nije znao sve dok ga jedan od osumnjičenih i privedenih zapovjednika srpske paravojske nije spomenuo kao vođu četničkih dobrovoljaca.

Sredinom siječnja ove godine zadarska policija najavila je kako će Hrvatska od Australije uskoro zatražiti Tadićevo izručenje. Kaznena prijava trebala bi biti podnesena Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, nakon čega će uslijediti raspisivanje međunarodne tjeralice. No, Tadić je i dalje na slobodi.

Pročitajte više