"Prije će Dinamo dobiti Ajax, nego što ćemo mi izaći na kraj s Haagom"

PRIJEDLOG je katastrofalan i on je najbolji put potpunoj izolaciji Hrvatske, kazao je Ivo Banac u  ime kluba regionalnih stranaka govoreći o prijedlogu HSP-a da se suspendira suradnja Hrvatske i Haškog tribunala.

> HSP usamljen, ništa od suspenzije suradnje s Haagom

> Sanader se nada da će već sutra biti raspisana tjeralica za Radićem

Pojedinačnu raspravu o presudi "vukovarskoj trojci", u 15.30 sati otvorio je u Saboru premijer Ivo Sanader. Svi klubovi zastupnika izjasnili su se protiv prijedloga HSP-a da se suspendira suradnja s Haagom.

Banac je bio prilično oštar. Podsjetio je da se Hrvatska obvezala na suradnju i da postoji pravo žalbe na presude ICTY-a.

"Suradnja je uvjet za ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije, onaj tko želi njenu suspenziju želi promjenu vanjske politike, što bi dovelo do toga da postanemo izolirani, da se bacimo na stanje sadašnje Srbije i da izjednačimo politiku sa onom jednog Tome Nikolića", kaže Banac, koji dodaje da je minimum odgovornosti Sabora prema Hrvatskim građanima "odbacivanje ovakvog apsurdnog prijedloga".

Pupovac (SDSS): Širiti prostor za solidarnost

Zastupnik SDSS-a, Milorad Pupovac kazao je kako mu je žao što su hrvatski građani još jednom povrijeđeni  presudom "vukovarskoj trojci".

"Treba osigurati prostor za daljnju solidarnost, za Hrvatsku koja će se izdići iznad ratnih prilika, i taj prostor se treba širiti, a ne sužavati", kaže Pupovac, te poziva da se u javnosti ne stvara osjećaj da je svako pravosuđe neefikasno, jer to produbljuje osjećaje žrtava.

Djeca koja nemaju razboritost razlikovati nesporazume, djelujući na način "da ako Haag ne djeluje kako valja, onda ću ja to uraditi", kazao je Pupovac referirajući se na incident u Ceranjima Donjim kod Benkovca, gdje su maloljetnici demolirali kuće Srba povratnika nakon vijesti o presudi "vukovarskoj trojci".

Klub SDSS-a, kazao je, ne podržava prekid suradnje s Haagom, nego se pridružuje onima koji smatraju da treba pojačati osjećaj odgovornosti za suđenja za ratne zločine.

Josipović (SDP): Šarlatanska optužnica protiv "vukovarske trojke"

Ivo Josipović je u ime SDP-a kazao kako podržava Vladu u naporima koje je napravila kako bi se opozvala odluka Haškoga suda. Hrvatska nije pogriješila u suradnji s Haagom, kaže on, nego u izvedbi.

"Vlada se ponašala kao osoba koju gleda kobra", kaže on, i nije adekvatno iskoristila tu suradnju na način da Tužiteljstvo servisira dobrim dokazima na temelju kojih su zločinci mogli biti kažnjeni. Po njemu je promašeno bilo angažiranje stranih odvjetnika, koje je koštalo milijune, da bi oni na kraju iznosili sudu nevjerojatne teorije, poput "autogenocida" u Krajini, i teorije da Oluja ne potpada pod međunarodno pravo.

Kritizirao je i Haško tužiteljstvo koje je imalo "šarlatanski pristup optužnici".

"Najprije je je bilo "čišćenje optužnice", amaterski je djela kvalificiralo kao zločin protiv čovječnosti, i u cijelom ovom predugom postupku, nije uspjelo dokazati ni ovo za što je optužilo, za ovaj megazločin", kazao je Josipović. Presuda je, kaže on, "rezultat lošeg rada i bahatog Tužiteljstva", te izražava nadu da se u procesu protiv Gorana Hadžića neće ponoviti ovakvi propusti.

Kajin (IDS): "Nema vlasti koja bi rekla 'ne' Haagu"

Ta trojka bi dobila veću kaznu u Beogradu nego u Haagu, uvodno je kazao zastupnik IDS-a Damir Kajin. Kazao je kako se sudu u Haagu "vjerodostojnost topi", no da nema potrebe za histerijom i suspenzijom Ustavnog zakona o suradnji s Haagom.

"Znam neke koji su gotovo plakali dok su dizali ruku za taj zakon, poput kolegice Zdenke Babić Petričević", kaže Kajin, ali dodaje kako "nema vlasti koja bi rekla 'ne' Haagu"

Čehok (HSLS): Prije će Dinamo dobiti Ajax, nego što ćemo mi izaći na kraj s Haagom

Ivan Čehok iz HSLS-a kazao je kako će Dinamo prije osvojiti Amsterdam i dobiti Ajax, nego što će Hrvatska izaći na kraj s Haagom.

"Nismo pogodili u srce stvari i iskoristili ono malo instrumenata koji su nam bili na raspolaganju", kaže on, te kritizira, "Cijeli postupak je šlampav, a šlampava je i naša reakcija. Mi uvijek vodimo reaktivnu umjesto proaktivnu politiku", jer se "danas post festum zgražamo, uzdamo u drugostupanjski postupak i govorimo o UN-u". Hrvatska bi trebala osnažiti svoju diplomaciju i druge službe kako bi mogla pobiti skandaloznu presudu i dokumentirati istinu o Domovinskom ratu, kaže Čehok. Vladu je pozvao da podrži rezoluciju koju predlaže njegov klub, no tvrdi kako ne smije sve ostati na deklaratornoj razini, jer je "Hrvatima dosta deklaracija i rezolucija".

Pecek (HSS): Rezolucijom treba osuditi nepravednu sudsku odluku

Čehokova je izjava izazvala niz komentara iz zastupničkih klupa, pa se oglasio Željko Pecek, u ime Kluba HSS-a, koji zajedno s HSLS-om predlaže donošenje saborske rezolucije o stavu prema presudi.

"Rezolucijom bi trebalo osuditi nepravednu sudsku odluku, dati potporu Vladinim daljnjim aktivnostima i osnovati neovisnu instituciju koja bi se bavila utvrđivanjem i promoviranjem istine", kazao je Pecek.

Lesar (HNS): Suspenzija je autogol, ali je i splitska riva autogol

Dragutin Lesar iz HNS-a kazao je u ime svog kluba kako se slaže s ocjenom premijera Sanadera da bi suspenzija suradnje s Haagom bila "autogol", ali nije se tu zaustavio.

"Autogol je bila i splitska riva i lanci pred hrvatskim sudištima i pozivi na javni linč i prozivanje kao izdajnika onih koji su svjedočili u Haagu", kazao je Lesar.

Sanaderu je rekao i kako se "doma busa u junačka prsa, a vani pokazuje samo poniznost".

"Zato valjda dobivamo previše batina, i onda kad ih ne zaslužujemo, i zato nam svaki koji prođe kraj nas opali šamarčinu, ni sam ne znajući zašto", kazao je Lesar, uvjeren da će "za četiri mjeseca netko s ove govornice morati objasniti i zašto ne možemo primijeniti ZERP".

A.B.
Foto: I.L.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.