Prije EU putovnice, Hrvatskoj balkanski pasoš

CENTAR za europsku politiku (CEP) jučer je u Bruxellesu održao radni sastanak na temu integracije zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju. Sastanak pod nazivom "Balkan u Europi: Zauzdati ili preobraziti?", predložio je dvanaest točaka, koje bi pridonijele bržoj integraciji tih zemalja nakon problema s ratifikacijom Ugovora iz Lisabona, odnosno nakon odbijenice iz Irske.

Balkanska putovnica

Najzanimljiviji zaključak svakako je taj da bi zemlje zapadnog Balkana, trebale međusobno otvoriti granice. Naime, predlaže se ukidanje svih viza između država Balkana te otvaranje granica, a predlaže se i sklapanje tzv. Sporazuma o balkanskoj putovnici po uzoru na sličan sporazum nordijskih zemalja. Prema CEP-u sporazum bi trebale potpisati: Hrvatska, Srbija, Makedonija, BiH, Crna Gora te Kosovo.

U izvješću CEP-a, također, se navodi kako je Hrvatska najnaprednija zemlja Balkana, međutim zanimljivo je kako počinje poglavlje koje se bavi dosadašnjim naporima Hrvatske za ulazak u Europsku uniju.

Hrvatska je trebala pričekati smrt Tuđmana

"Hrvatska je morala pričekati smrt ratnog nacionalista Franje Tuđmana, kako bi redefinirala državne institucije i nacionalni identitet te započela integraciju u Europsku uniju", stoji u izvješću koji je predstavio dosadašnje napore Hrvatske. Također, naglašeno je kako je Hrvatska daleko dogurala u pregovorima i otvaranjima poglavlja, međutim još uvijek se kao glavni problemi navode povratak izbjeglica te odnos prema manjinama.

Centar za europsku politiku predviđa kako bi Hrvatska mogla završiti pregovore s  EU već sljedeće godine, međutim ne navodi se kada bi mogla i postati nova članica Europske unije.

I.Ć.
Foto: Index

 

Pročitajte više