Prije godinu dana poginula su dvojica pilota. Obitelj jednog od njih tužila je MORH

Neuspješna potraga za pilotima na dan nesreće, 27. siječnja 2020. Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

OBITELJ jednog od dvojice poginulih pilota helikoptera Kiowa, koji se krajem siječnja prošle godine srušio u Zlarinskom kanalu, tužila je Ministarstvo obrane, otkrio je ministar Mario Banožić.

Na pitanje o tijeku istraga o dvjema zrakoplovnim nesrećama, u kojima su prošle godine poginula četvorica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Banožić je kazao da je u tijeku sudski proces jer je obitelj jednog od poginulih pilota helikoptera Kiowa tužila MORH. O detaljima nije želio govoriti.

Podsjetimo, u padu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior 27. siječnja 2020. u more u Zlarinskom kanalu tijekom trenažnog leta poginuli su bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina. Klarin je imao 43, a Baturina 32 godine.

Istraga još traje

Istraga o padu helikoptera koju vodi Povjerenstvo za istraživanje nesreće vojnog zrakoplova još je uvijek u tijeku s ciljem potpune rekonstrukcije leta i konačnog utvrđivanja uzroka pada.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, admiral Robert Hranj, odmah je nakon pada Kiowe zapovjedio obustavu leta svih helikoptera tog tipa. Nakon provedenih pregleda helikoptera i činjenice da je utvrđena njihova tehnička ispravnost, Hranj je sredinom ožujka 2020. donio odluku da se ti helikopteri vrate u operativnu uporabu i da se nastavi s obučnim i letačkim aktivnostima.

Još jedna tragedija nakon samo tri mjeseca

Nova zračna nesreća dogodila se nekoliko mjeseci kasnije, 7. svibnja 2020.

Tada su u padu školskog aviona Zlin 242L kod Škabrnje poginuli instruktor letenja, natporučnik Marko Novković i kadet HRZ-a, poručnik Luka Jagatić. Novković je bio u 32. godini, a Jagatić je imao samo 25. MORH je nakon pada izvijestio da se radilo o redovnom obučnom letu.

Istraga o padu Zlina i pogibiji dvojice pilota također je još uvijek u tijeku, a nakon te nesreće ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku.

Pročitajte više