Prije točno 21 godinu hrvatski vojnik je divljački napao Vladu Gotovca

Screenshot: HRT

NA DANAŠNJI dan 1997. godine, tijekom predizbornog skupa za predsjedničke izbore, u Puli je divljački napadnut Vlado Gotovac, hrvatski pjesnik i političar koji je 90-ih godina bio poznat po oštroj i argumentiranoj kritici Franje Tuđmana i HDZ-a.

Na njega je tada iz gomile na predizbornom skupu nasrnuo satnik Hrvatske vojske, Tomislav Brzović. On je bio pripadnik elitne gardijske jedinice koja je štitila Tuđmana. Gotovac je u napadu ozlijeđen te je primljen u pulsku bolnicu u kojoj mu je pružena prva pomoć, a potom je MUP-ovim avionom prevezen na KBC Rebro u Zagrebu.

Napadač vikao "Živio Ante Pavelić"

Njegovog napadača nije na vrijeme primijetila policija, nego ga je od Gotovca odvuklo njegovo osiguranje. Brzović se otimao, a dok su ga držali pripadnici osiguranja i policija koja je stigla, on je vikao: "Živio Ante Pavelić! Ja san ustaša, sve ću vas pobiti!"

Nedugo nakon napada, taj čin su osudile međunarodne organizacije, dok je MORH suspendirao i pritvorio Brzovića. Izdali su i službeno priopćenje u kojem su tada pojasnili da je Brzović bio u alkoholiziranom stanju te da je takav napao Gotovca kojemu je nanio lakše tjelesne ozljede.

Zlatko Kramarić je svojevremeno izjavio kako je jedini razlog napada na Gotovca bila njegova izjava da Hrvatska vojska ne smije biti stranačka te da časnici ne bi smjeli sudjelovati na izborima i manipulirati vojnim odorama.

Brzović se izvukao bez kazne

No Brzović nije udaljen s dužnosti, nego je s mjesta zapovjednika satnije dospio na položaj zapovjednika voda u 1. gardijskoj brigadi. Protiv njega nikada nije pokrenut stegovni postupak zbog napada na Gotovca, a dobio je jedino kaznenu sankciju - uvjetnu kaznu koja mu je izrečena na Općinskom sudu u Puli.

Za pokretanje postupka u vojsci njegov nadređeni trebao je podnijeti stegovnu prijavu nadležnom vojnom tužiteljstvu, do čega nikada nije došlo.

S dužnosti je udaljen na šest mjeseci, nakon čega je zapovjednik koji ga je privremeno udaljio s dužnosti donio rješenje kojim je vlastitu odluku poništio.

Pročitajte više