Prije tri mjeseca iz Zaprešića su rekli: Postoji dovoljno timova Hitne pomoći

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NE STIŠAVAJU se reakcije na šokantnu smrt 18-godišnjeg mladića u Zaprešiću kojeg su pokušali spasiti građani jer je hitna pomoć došla bez liječnika. 

U svibnju u Gradu tvrdili da Zaprešić ima dovoljno timova Hitne pomoći

Facebook se dijeli zapisnika sa sjednice Gradskog vijeća u Zaprešiću koja se održala u svibnju. Na njoj je gradska pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zaprešića Sandra Sabol Valenčak rekla da ima dovoljno timova Hitne pomoći u tom gradu. 

Sabol Valenčak je odgovarajući na pitanje ima li dovoljno timova Hitne pomoći rekla: "Postoji dovoljno timova Hitne pomoći. U ovoj godini su samo zatražili sredstva za novo vozilo Hitne pomoći. U Zaprešiću tijekom noći dežuraju dva tima, a u slučaju da su oba ta terenu, ostaje dežurati medicinska sestra. O dodatnom plaćanju liječnika potrebno je dogovoriti se s okolnim općinama i Domom zdravlja Zagrebačke županije."

Na vlasti u Zaprešiću je, inače, koalicija na čelu s HDZ-om, a gradonačelnik Zaprešića i član Predsjedništva HDZ-a danas je izjavio da "on ne može biti odgovoran za to".

Gradonačelnik: Ja ne mogu biti odgovoran za to

"Hitna pomoć nije u ingerenciji Grada nego Županije. Kada govorimo o pitanju organizacije ovaj nemili događaj pokazao je da ovakva organizacija Hitne nije dobra. Mi smo na to ukazivali, ali nažalost jedan mladi život je ugasnuo", rekao je Turk, koji se telefonski javio u program N1 televizije, a dodao je i kako Zaprešić i okolne općine imaju pet timova Hitne te jednog prisutnog liječnika po danu. Rekao je i da Grad sudjeluje u financiranju i nabavi vozila i defibrilatora.

Na pitanje voditelja kako komentira da nije bilo liječnika te da je vozilo bilo bez defibrilatora, gradonačelnik kaže: "Ja taj podatak nemam službeno, takvi su napisi. Mi smo pisanim putem zatražili podatke o tome."

"Nije problem samo u našem gradu nego u postavljanju cijele Hitne pomoći. Mi imamo jednog doktora po danu i dva po noći", rekao je Turk.

Na pitanje smatra li se odgovornim, odgovara: "Kad govorimo o vođenju grada i mog utjecaja ja mogu izraziti žal za ovakvom organizacijom. Ali jasno je da nemam mehanizme kojima bih mogao utjecati. Možda će ovaj događaj utjecati na promjenu regulative za cijelu Hrvatsku. S obzirom da nemam ingerencije ne mogu niti biti odgovoran. Ali to je manji problem ovog događaja."

Šef zaprešićke ispostave Hitne pomoći ne javlja se novinarima

Index je u više navrata jučer navečer i danas ujutro pokušao kontaktirati ravnatelja Hitne pomoći u Zaprešiću Davorina Gajnika, no bezuspješno. 

U trenucima kada smo napokon uspjeli dobiti ravnateljstvo zaprešićke ispostave Zavoda za hitnu medicinu zagrebačke županije kako bismo postavili neka od tih pitanja, ravnatelj nije bio u uredu jer je na "sastanku s ljudima iz Ministarstva"

Zato smo mu pisanim putem uputili sljedeća pitanja:

1. Je li točno da je hitnoj pomoći trebalo 12 i više minuta da stigne do mladića iako je udaljenost Hitne medicinske pomoći od mjesta na kojem je bio mladić 600-tinjak metara?

2. Zašto u hitnom medicinskom timu koji je došao na mjesto događaja nije bilo liječnika?

3. Je li točno da je u tom trenutku u ispostavi Zaprešić bio tek jedan liječnik koji je u isto vrijeme bio u Samoboru?

4. Je li točno da hitna medicinska pomoć koja je došla na intervenciju nije imala defibrilator? Je li točno da su sa sobom imali samo dva zavoja?

5. Je li točno da se djelatnik HMP u pružanje pomoći uključio tek dvije minute nakon dolaska na mjesto događaja?

6. Je li uobičajena praksa da se na slučajeve kod kojih postoji opasnost od smrtnog ishoda šalje tim HMP bez liječnika?

Čim dobijemo odgovore na ova pitanja, objavit ćemo ih.

Došli su bez liječnika, nisu imali ni defibrilator

Podsjetimo, 18-godišnjeg mladića u Zaprešiću jučer su spašavali građanin i medicinska sestra koja se slučajno zatekla tamo kao prolaznica. Kada je napokon došla hitna pomoć, u njoj nije bilo liječnika. 

"Umro mi je na rukama. Pao je na pod, došlo je dvoje ljudi, zvali su hitnu i došli po mene da dođem pomoći. Kad sam stigao, dečko je bio ljubičast, u stanju šoka, ali je davao znakove života. Imao je puls, još je bilo šanse. Žena do mene je nazvala hitnu po drugi put. Hitna je udaljena nekoliko stotina metara, ali je došla za 12 minuta. Dvaput su je zvali u tih 12 minuta. Dolazi i moj prijatelj, vičem mu da mladić umire. Došao je s kombijem, viknuo sam da ga mi vozimo. Ne možemo čekati jer umire.

Dolazi hitna i ne zna što će s njim. Nema doktora. Pitam gdje je doktor, oni kažu kako ga nema. U Samoboru je. Zovu centralu i mole da dođe neka nova hitna. Nemaju defibrilator, nemaju ništa. Dva zavoja imaju. Došla je medicinska sestra i vozač. Doktor je u Samoboru, govorim im da mi umire dečko na rukama, a oni dolaze s vozačem i sestrom. Na rukama mi umire, nema pulsa. O čemu mi pričamo? Dolazi i druga hitna iz Jaske nakon desetak, petnaest minuta. Ne znam gdje su oni bili, je li im bilo usput, ne znam", prepričao je za Index jučerašnju tragediju Damir P, čovjek kojem je nesretni mladić umro na rukama, i dodao da su se djelatnici hitne pomoći uključili u oživljavanje tek dvije minute nakon dolaska.

 

 

 

 

Pročitajte više