Prijedlog da se kupnja prvog stana oslobodi 5-postotnog poreza

GRAĐANI koji će kupovati svoj prvi stan ili kuću, i to one koji nisu novogradnja, mogli bi biti oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretninama od 5 posto, doznaje se danas u Banskim dvorima.

Predlaže se to izmjenama Zakona o porezu na promet nekretninama, koji bi se u četvrtak trebao naći pred hrvatskom Vladom.

Uvjet za oslobađanje od tog poreza je da građanin stan ili kuću kupuje radi rješavanja stambenog pitanja, da nema, odnosno nije vlasnik druge kuće ili stana, te da bude prijavljen u mjestu gdje se nekretnina nalazi.

Nekretnina na koju je ostvarena porezna olakšica 5 godina ne bi smjela mijenjati svoga vlasnika.

Pravo na spomenutu poreznu olakšicu ne odnosi se na nove stanove i kuće. Oni, naime, nisu u sustavu poreza na promet, nego u sustavu PDV-a i na njih se plaća 22 posto PDV-a.

Izmjenama Zakona o porezu na promet nekretninama ukinula bi se i odredba po kojoj se porezna obveza uvećavala za 20 posto, ako ju obveznik nije prijavio u propisanom roku.

Procjenjuje se da će se predloženim poreznim olakšicama okoristiti oko 20.000 obveznika čime će se prihod s tog naslova smanjiti za oko 160 milijuna kuna.

Kako prihode od tog poreza dijele država i općine i gradovi gdje se stanovi i kuće nalaze, procjenjuje se da će se prihodi općina i gradova od ovog poreza smanjiti za ukupno oko 95 milijuna kuna.

Pročitajte više