Prijedlog o oporezivanju financijskih transakcija izazvao pad vrijednosti europskih banaka

RAZGOVOR Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja očito nisu umirili strahove investitora da će se dužnička kriza dodatno širiti eurozonom, što je najbolje pokazao današnji pad vrijednosti dionica i indeksa europskih burzi.

Odmah na početku trgovanja indeksi su značajno pali, ali su se tijekom dana ipak u većoj mjeri oporavili, pa je frankfurtski Dax dan završio u minusu od 0,77 posto, a londonski FTSE 100 0,5 posto. Na Wall Streetu Dow Jones je porastao minimalnih 0,08 posto.

Prijedlog o oporezivanju financijskih transakcija srušio vrijednost banaka

Najmoćniji europski vođe dogovorili su se da će ojačati ekonomsku integraciju unutar eurozone, ali nisu najavili nikakve specifične mjere kojima će se obračunati s krizom. Međutim, najavljeni prijedlog o uvođenju poreza na financijske transakcije pogodio je dionice banaka. Vrijednost Commerzbanka pala je 4 posto, a Royal Bank of Scotland i BNP Paribas pali su 2 posto pred kraj trgovanja.

Taj porez na transakcije mogao bi pomoći prikupljanju sredstava za eventualna "izvlačenja" u budućnosti, ali se prijedlog već suočio s kritikama iz jedne države. "Ne možemo imati situaciju u kojoj postoji porez na transakciju u Dublinu, ali nema takvog poreza u Londonu", kazao je irski šef financija Michael Noonan.

Zlato opet rekordno

Nakon što mu je po stabilizaciji svjetskih burzi vrijednost počela polagano opadati, zlato je danas opet postalo utočište nesigurnih investitora. Na početku trgovanja dosegnulo je rekordnu cijenu od 1795 dolara po unci, iako je naknadno ta cijena malo pala. Visoka cijena zlata ostaje dobar pokazatelj da je na svjetskim burzama još uvijek puno više pitanja nego odgovora.

Pročitajte više