Prijedlog zakona o braniteljima poslan u drugo čitanje

UZ JEDNOGLASNU potporu nazočnih 106 zastupnika, Vladin prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji prošao je danas prvo saborsko čitanje.

Novi zakon počeo bi se primjenjivati od 1. siječnja iduće godine, a kao razdoblje sudjelovanja u obrani državnog suvereniteta utvrdilo bi se vrijeme od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

Po tom zakonskom perijedlogu, članovi obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih te branitelji s najmanje 30 posto tjelesnog oštećenja oslobodili bi se participacije, a svi umrli branitelji imali bi pravo na pokop uz državne počasti.

Dodatak na mirovinu postao bi sastavni dio mirovine i dva puta godišnje usklađivao bi se prosječnom plaćom svih zaposlenih.

Uveo bi se novi institut najniže zaštićene mirovine za branitelje koji po općim propisima nisu stekli uvjete za mirovinu. Iznosila bi 45 posto prosječne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj, što sada iznosi 1.773 kune.

Sabor je izmijenio Zakon o šumama i time omogućio da se šumarska inspekcija iz Državnog inspektorata preseli u Ministarstvo popljopriverde i šumarstva, te da se uspostavi služnost u šumi ili na šumskom zemljištu radi eksploatacije mineralnih sirovina i podizanja višegodišnjih nasada.

Donio je Zakon o osiguranju depozita koji će, kako je istaknuto, kvalitetnije zaštititi depozite građana u slučaju stečaja banaka.

Sabor je izmijenio Zakon o upravnim pristojbama u području prava intelektualnog vlasništva, potvrdio nekoliko međunarodnih ugovora i konvencija te na znanje primio izvješća o radu HAZU-a, o radu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te izvješće o mirovinskim tržištima u prošloj godini.

Nakon podosta čekanja i nespretnosti, elektronički sustav glasovanja danas je u cijelosti zaživio, pa su zastupnici po prvi put imali priliku na velikom ekranu vidjeti kako je tko glasovao.

Sabor je glasovanjem okončao prvi tjedan rada 11. sjednice, koju će nastaviti u srijedu.

Pročitajte više