Prijeti erupcija deset puta jačeg vulkana na Islandu



ERUPCIJA vulkana Eyjafjallajokull koja je paralizirala zračni promet diljem Europe u prošlom tjednu bila je vrlo teška, ali to bi, ako se obistine najteža predviđanja, mogao biti samo uvod u puno veću katastrofu ako izazove erupciju deset puta jačeg i većeg susjednog vulkana.

Vulkan Katla nalazi se 20 kilometara od Eyjafjallajokulla, zadnji je put eruptirao 1918. godine, a zadnja tri puta kad je eruptirao Eyjafjallajokull, proizveo je erupciju svoje susjede. Katla se također nalazi pod 500 metara glečera Myrdalsjokull, jednog od najvećih na Islandu, a ta erupcija mogla bi stvoriti puno veći i puno gušći oblak vulkanskog dima, što prijeti stravičnim posljedicama.

Povezani vulkani

Dva su vulkana, vjeruje se, povezana mrežom tunela magme, a Katla prosječno eruptira svakih 18 godina, te je već premašila svoj ciklus. Profesor geofizike na Sveučilištu u Islandu Pall Einarsson rekao je da je prijetnja erupcije Katle vrlo realna s obzirom na povijesne podatke.

Erupcija većeg vulkana zastrašujuć je scenarij za obližnje seljane, koji bi mogli nastradati od iznenadnih poplava. I prošlotjedna erupcija uzrokovala je topljenje i slijevanje velike količine vode i leda veličine kuća, a puno jača erupcija imala vi puno jače posljedice.

Nema spasa

Stanovnici obližnjeg sela Vik, u kojemu živi 300 ljudi i koje je pokriveno s oko tri milimetra vulkanskog pepela nastalog erupcijom Eyjafjallajokulla, već su počeli vježbati evakuaciju, za koju bi imali samo dva do tri sata.

Dosad je bilo samo malih podrhtavanja tla oko Katle, za koje znanstvenici vjeruju da su posljedica pomicanja glečera, ali problem je u tome što je puno teže mjeriti aktivnost Katle, zbog puno debljeg sloja leda koji ju pokriva. Zbog toga ne postoje jasni odgovori, nego samo velika neizvjesnost.

Katla može eruptirati sutra, ili za sto godina, jednostavno ne znamo. Vulkanske erupcije jednako je nemoguće predvidjeti kao i potrese. Eyjafjallajokull je već počeo eruptirati kad je počela prva evakuacija, a ne postoji nikakav lijek protiv tih prirodnih sila. Možemo se samo nadati da jednu katastrofu neće slijediti druga.

Pročitajte više