Majmunske boginje se šire Europom: Slučajevi u Španjolskoj, Italiji, Portugalu…

Foto: WHO/Nigeria Centre for Disease Control

SVE je više slučajeva zaraze majmunskim boginjama, virusnom bolešću koja se širi bliskim kontaktom, a stručnjake zbunjuje činjenica da se do sada ova infekcija obično javljala u zapadnoj i središnjoj Africi te se vrlo rijetko pojavljivala u zapadnim zemljama.

Ovu vrstu bolesti uzrokuje virus, a obično ima blage simptome te ne spada u teža oboljenja. Postoje dva glavna soja majmunskih boginja: soj Kongo (teži oblik sa stopom smrtnosti do 10%) i zapadnoafrički soj (blaži oblik sa smrtnošću od oko 1%). Infekcije zabilježene u Velikoj Britaniji pripadale su zapadnoafričkom soju majmunskih boginja.

"Povijesno gledano, bilo je vrlo malo izvezenih slučajeva. To se do sada dogodilo samo osam puta, sve do ove godine. Stoga je ovo jako neobično", rekao je epidemiolog Jimmy Whitworth sa sveučilišta London School of Hygiene and Tropical Medicine, a prenosi Reuters.

U Britaniji je do sada zabilježeno devet slučajeva zaraze majmunskim boginjama, u Portugalu pet, u SAD-u jedan, a u Španjolskoj se testiraju 23 potencijalna slučaja infekcije.

Situacija u Velikoj Britaniji

Prvi slučaj ove bolesti je u Engleskoj zabilježen je 6. svibnja kod pacijenta koji se zarazio majmunskim boginjama u Nigeriji, u koju je prije toga otputovao iz Velike Britanije. No, već unutar tri tjedna je broj infekcija porastao na devet.

Svi dosadašnji slučajevi otkriveni u Velikoj Britaniji evidentirani su na području Engleske, većinom u Londonu. Gradske vlasti navode da rade na planu nabavke lijekova u slučaju daljnjeg porasta broja infekcija, piše BBC.

Majmunske boginje ne spadaju u spolno prenosive bolesti, ali se mogu prenijeti izravnim kontaktom tijekom spolnog odnosa. Također se mogu širiti putem korištenja odjeće, posteljine ili ručnika koje je koristila inficirana osoba, dodirivanjem lezija ili kapljičnim prijenosom.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) navodi da se ovaj virus ne širi lako populacijom te da je rizik od zaraze u Velikoj Britaniji vrlo nizak. Većina slučajeva infekcije do sada registrirana je kod muškaraca koji su homoseksualci, biseksualci ili koji imaju spolne odnose s muškarcima.

"Pripazite na pojavu neobičnog osipa ili lezija"

UKHSA upozorava da bi građani trebali pripaziti na pojavu neobičnog osipa ili lezija na bilo kojem dijelu tijela, posebno na genitalijama, te se obratiti nadležnim službama ako primijete bilo kakve moguće simptome te bolesti.

Epidemiolog Kevin Fenton kazao je da se majmunske boginje mogu tretirati cjepivima i antivirusnim lijekovima, odnosno da bi bilo dobro cijepiti kontakte zaraženih u kućanstvu.

"Pomno pratimo kako će se širiti ova infekcija u sljedećih tjedan ili dva, a zatim ćemo pripremiti plan za buduće razdoblje", dodao je.

"Ovi najnoviji slučajevi potvrđuju našu početnu zabrinutost da bi moglo doći do širenja majmunskih boginja unutar naših zajednica", rekla je liječnica Susan Hopkins, glavna medicinska savjetnica u UKHSA-u.

23 moguća slučaja u Španjolskoj

Zdravstvene vlasti u Španjolskoj objavile su upozorenje zbog mogućeg izbijanja žarišta majmunskih boginja nakon što su 23 osobe, sve s područja Madrida, pokazale simptome kompatibilne s tom virusnom infekcijom.

Ministarstvo zdravstva napomenulo je da se tek treba potvrditi radi li se uistinu o zarazi majmunskim boginjama, no da je iz opreza izdalo upozorenje za cijelu zemlju "kako bi se jamčio brz, koordiniran i pravovremen odgovor na moguće širenje infekcije".

"Majmunske boginje se obično prenose respiratornim putem, ali karakteristike uočene kod 23 sumnjiva slučaja upućuju na prijenos tijekom seksualnih odnosa", stoji u priopćenju ministarstva.

Portugalske vlasti su potvrdile pet infekcija i istražuju još 15 sumnjivih slučajeva. Ministarstvo zdravstva je jučer priopćilo da su svi slučajevi zabilježeni u regijama Lisabona i doline rijeke Tajo (Tagus) i da se radilo o muškarcima koji su od simptoma imali ulcerativne lezije.

Slučaj u SAD-u

Dužnosnici u američkoj saveznoj državi Massachusetts su jučer izvijestili o pojavi majmunskih boginja kod muškarca koji je nedavno otputovao u Kanadu, a zdravstvene vlasti istražuju je li to povezano s pojavom te bolesti u Europi, navodi The Guardian.

Muškarac je otputovao u Kanadu krajem travnja kako bi se našao s prijateljima i vratio se početkom svibnja. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da je pacijent putovao privatnim prijevozom.

"CDC prati višestruka žarišta majmunskih boginja koje su se pojavile u posljednja dva tjedna u nekoliko zemalja uključujući Portugal, Španjolsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Nije jasno na koji su način zaražene osobe bile izložene tom virusu, ali među inficiranima su i muškarci koji su imali spolne odnose s drugim muškarcima. CDC poziva zdravstvene djelatnike da pripaze na pacijente koji imaju osip koji se može povezati sa zarazom majmunskim boginjama", piše CDC.

Italija i Švedska

U Italiji je danas potvrđen prvi slučaj zaraze majmunskim boginjama, priopćila je bolnica Spallanzani u Rimu, dodajući da se osoba, koja se vratila s Kanarskih otoka, nalazi u izolaciji.

Švedske vlasti su također danas potvrdile prvi slučaj zaraze majmunskim boginjama. Priopćile su da nije poznato na koji se način pacijent zarazio virusom.

Simptomi

Simptomi zaraze majmunskim boginjama mogu uključivati ​​povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, natečene limfne čvorove i iscrpljenost.

Također se može razviti osip koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge dijelove tijela uključujući genitalije. Izgled osipa se mijenja - prvotno može nalikovati na vodene kozice ili sifilis, prije nego što se konačno formira krasta koja kasnije otpada.

Obično se radi o blagoj bolesti te se većina zaraženih oporavi u roku od nekoliko tjedana.

"Virus se najvjerojatnije prenosi sa životinja na čovjeka preko rana ili sluznica. Prijenos s čovjeka na čovjeka, s udjelom od 8-9%, nije čest. Većinom obolijevaju djeca. U Africi mortalitet iznosi od 4 do 22%", navodi MSD.

"Klinički, majmunske boginje nalikuju na velike boginje, no kožne promjene češće izbijaju u jednom mahu. Razlikovanje majmunskih boginja od velikih boginja i varičele na temelju kliničke slike ponekad nije moguće. Dijagnoza se postavlja na temelju stanične kulture, PCR-a, imunohistokemije ili elektronskom mikroskopijom", dodaje.

Majmunske boginje su prvi put otkrivene 1958. godine kada su se pojavile kod majmuna koji su se koristili u istraživanjima. Prvi slučaj prelaska te infekcije na ljude zabilježen je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo.

Zašto su se sada počele širiti?

Jedno od mogućih objašnjenja iza porasta slučajeva zaraze majmunskim boginjama je povećana razina putovanja nakon ukidanja mjera uvedenih za sprječavanje širenja covida-19.

"Moguće je da ima dosta tih infekcija u zapadnoj i središnjoj Africi, a s obzirom na to da se ponovo počelo putovati, došlo je do porasta broja slučajeva na Zapadu", rekao je Whitworth.

"Ovo neće uzrokovati epidemiju diljem svijeta kao što je to bilo s covidom-19, ali radi se o epidemiji ozbiljne bolesti i trebali bismo to shvatiti ozbiljno", dodao je.

Majmunske boginje zapravo spadaju u obitelj velikih boginja, iako izazivaju slabije simptome. Kampanja cijepljenja je iskorijenila velike boginje 1980. godine, no isto cjepivo je štitilo i protiv majmunskih boginja.

"Kada je prekinut program cijepljenja, došlo je do porasta slučajeva majmunskih boginja u onim zemljama gdje je bolest endemska. Važno je pod hitno istražiti ove nove slučajeve jer oni možda ukazuju na novi način širenja ili promjenu kod virusa", rekla je epidemiologinja Anne Rimoin sa UCLA u Kaliforniji.

Pročitajte više