Prijetnje smrću novinaru Novog lista nakon tekstova o malverzacijama glavnog tajnika HAK-a

"NEĆEŠ živ dočekati jesen ako nas nastaviš podjebavat", izravno je izrečena prijetnja smrću Ladislavu Tomičiću, novinaru Novog lista u prijetećem pismu koje je dobio od "Mladih bojnika", jer je u dva navrata pisao o glavnom tajniku Hrvatskog autokluba Tomislavu Družaku.

Kako piše Novi list, Državno odvjetništvo tereti Družaka da je svojedobno sklopio četiri ugovora na dva milijuna kuna s Hrvatskim informativnim centrom za emitiranje promidžbenih poruka o hrvatskoj privatizaciji u Sjevernoj Americi. Promidžbeni materijali naime nisu stigli u HIC, pa nisu bili emitirani čime je Hrvatski fond za privatizaciju, (znači i Hrvatska država), oštećen za navedeni iznos.

"Niti Družaku, niti Bikiću (predsjedniku HAK-a, nap.) nisu uspjeli ništa niti Sanader niti Račan.", navodi se u prijetnji, a Tomičića upozorava da nije ni svjestan financijske i političke moći, jer iza  onih koji su pismo poslali su "lijevi i desni i imamo previše love da bi nam jedan novinarčić stao na put".

"Tvoj gazda iz Novog lista dolazi nam danas u Zagreb pa nam se možeš napušit kurca jer nećeš više ništa ništa objaviti o HAK-u dok su oni tu", navodi se u prilično nesuvislo i nespismeno sročenom pamfletu, u koje se našlo mjesta i za spominjanje kralja svih spletki u Hrvata, Ivića Pašalića, koji također "stoji" iza svega, jer "ono što su Pašalić i Družak dogovorili traje vječno kao kineski zid". Pašalić je dovođenje njegovog imena u kontekst s ovakvim prijetnjama nazvao "budalaštinama"

"Policija te ne može čuvati godinu dana ili do kraja života", upozoravaju Tomičića uz napomenu kako će mu "sve oprostiti ako ne bude više pisao i mlatio praznu slamu jer znaš i sam da od toga nema ništa"

Prijetnja završava upozorenjem "TOMIČIĆU, UKOLIKO TI JE ŽIVOT MIO - A I ŽIVOTI I ZDRAVLJE TVOJE OBITELJI ODJEBI OD NAS!!!"
ZA DOM SPREMNI!!!

Iako je Družak izjavio da je pismo "notorna glupost" i da ne zna tko ga je napisao, ipak je novinarima Novog lista poručio da su ga "možda i sami napisali".

Ladislav Tomičić nam je izjavio kao prijetnje nije shvatio isuviše ozbiljno, iako je prijetnju prijavio policiji i potpisao prijedlog za pokretanje prijave protiv nepoznatog počinitelja.

"Iskreno, nisam se previše zabrinuo, jer kad se samo podsjetim u kakvom "neprijateljskom" okružju već godinama djeluje Drago Hedl, kada znamo da su i ostali novinari Ferala dnevno dobijali prijetnje i kako je kolega iz Novog lista morao otići u Ameriku zbog prijetnji, onda vidim da ovo i nije toliko strašno" - kazao je za Index.

Prvi mu je put da je dobio prijetnju smrću, a "rukopis" onih koji mu prijete po njemu odaje da se radi o "nepismenim i neškolovanim ljudima"

"Ako će netko zbog ove prijetnje primjetiti pod kolikim pritiskom rade novinari u Hrvatskoj mislim da posljedice neće biti negativne, jer osim nekih slučajeva, u najvećem broju se prijetnje novinarima ne ostvare" - dodao je.

Pohvalio je postupanje policije nakon prijetnji "da ga neće moći čuvati godinu dana ili do kraja života".

"Bio sam u gradu i dva policajca koji su zbog prijetnji obilazila moj stan su me nazvala da provjere gdje sam i da li je sve u redu" - kazao nam je Tomičić.

Novinar Novog lista iz toga vidi da je policija posljednjih godina puno senzibiliziranija prema ovakvim prijetnjama.

>>> Za cijelo pismo kliknite ovdje

Z.A.

Pročitajte više