Prilika za kupnju ili gradnju nekretnine: kreće novi krug subvencioniranih kredita

Foto: Press

JOŠ NAS malo manje od dva mjeseca dijeli do početka prijava za subvencionirane stambene kredite Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Mnogi se trenutno ne odlučuju za kupnju ili gradnju nekretnine jer su cijene kvadrata u proteklih godinu dana diljem Hrvatske porasle. Zato mlade obitelji i pojedinci priliku vide u čekanju subvencioniranih kredita APN-a preko kojih je u zadnjih sedam natječaja uz ovaj program više od 27 500 mladih obitelji i samaca riješilo svoje stambeno pitanje. Ako ste i vi među njima, imamo dobre vijesti - APN je objavio hodogram prema kojemu će banke od 20. ožujka u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u. Popis svih banaka koje će predavati zahtjeve bit će poznat 3. ožujka, a OTP banka d.d. može vam pomoći da u 2023. i vi dođete do svog doma iz snova.

Kada i kako se prijaviti za subvencionirani kredit?

Pravo je vrijeme za početak pripreme dokumentacije i kontaktiranje banke od povjerenja. Javni poziv bit će otvoren do utroška osiguranih državnih sredstava. Ako ste odabrali svoju nekretninu ili zemljište na kojem ćete graditi, prvi je korak dogovaranje sastanka u banci kako biste dobili najbolju pomoć i na vrijeme saznali korisne informacije. Kao i proteklih godina, OTP banka d.d. je u ovom krugu natječaja pripremila niz dodatnih pogodnosti.

Uz odabir nekretnine, odabir banke najbitniji je korak

OTP banka d.d. pouzdan je partner za subvencionirane stambene kredite - stopa odobravanja njihovih zahtjeva prema APN-u je 99 posto, a tržišni udio u subvencioniranim kreditima veći je za 35 posto nego u redovnim stambenim kreditima. 

OTP banka d.d. ne naplaćuje trošak procjene nekretnine, naknadu za obradu kredita i za prijevremeni povrat kredita, a u iznos kredita za subvenciju može se uključiti i povrat predujma klijentu. Svim klijentima koji se prijave za subvencionirani stambeni kredit, a koji ne uspiju dobiti subvenciju APN-a, nudi se odobravanje redovnog stambenog kredita po kamatnim uvjetima za subvencionirane stambene kredite. 

Tko sve ima pravo na subvenciju?  

Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita. Država će subvencionirati cijenu nekretnine do maksimalno 1.500 eura/m2, s porezom, točnije do iznosa od 100.000 eura. Subvencionira se mjesečna rata ili anuitet kredita prvih pet godina otplate kredita, a rok subvencije se produžuje za dvije godine za svako dijete rođeno za vrijeme trajanja subvencije, odnosno za jednu godinu po svakom djetetu u vrijeme prijave za kredit. Također, u slučaju da je podnositelju zahtjeva ili članu njegova kućanstva utvrđen invaliditet veći od 50 posto tjelesnog oštećenja, dodatno se produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine. Visina same subvencije određena je indeksom razvijenosti područja u kojem se kupuje ili gradi nekretnina, a subvencija iznosi od 30 % – 51 % otplatnog obroka. Rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. 

Ako ste se odlučili koristiti ovu mjeru za kupnju svoje prve nekretnine, ili izgradnju nove, obratite se s povjerenjem OTP banci d.d. već danas kako biste na vrijeme dobili sve potrebne informacije. Upravo to možete učiniti već sada putem kontakt forme.

Pročitajte više