Primali naknadu na koju nisu imali pravo: Baldasarovi dogradonačelnici moraju vratiti još novca

Foto: FAH

POVJERENSTVO za sprječavanje sukoba interesa zaključilo je da splitski dogradonačelnici Aida Batarelo i Goran Kovačević nisu imali pravo primati naknadu za rad u Vijeću za koncesije. U Vijeću mogu biti, ali volonterski jer pravo na druga primanja osim svoje plaće nemaju.

Povjerenstvo je izdalo mišljenje na zahtjev same Batarelo, a Index je već pisao da je prijavu podnio vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić nakon što mu je iz Grada Splita odgovoreno kako je za rad u Vijeću za koncesije Batarelo i Kovačeviću isplaćeno po dvije tisuće kuna.

Batarelo: U ponedjeljak ću vratiti novac

Zanimljivo je svakako da je Batarelo tek nedavno zatražila mišljenje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Koincidiralo je to sa Prkićevom prijavom. Batarelo je inače bila uvjerena da nije bilo nikakve zakonske prepreke da se njoj i Kovačeviću isplaćuju naknade za rad u Vijeću, no sada, nakon nalaza Povjerenstva, ne misli više tako.

"To znači da ću u ponedjeljak vratiti ono što sam primila. Ostat ću i dalje u Vijeću za koncesije. Ne vjerujem da će Povjerenstvo protiv mene i kolege pokrenuti postupak jer ćemo mi taj novac vratiti", kazala nam je Batarelo.

Kako smo već pisali, nedavno je otkriveno i kako su splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i njegovi dogradonačelnici u cijelom mandatu primali veće plaće nego što je to zakonski bilo dopušteno. Propust je otkriven tijekom nadzora državne revizije. Batarelo i Kovačević moraju vratiti 40-ak tisuća kuna po tom osnovu, a sada ih je dodatno opteretio i ovaj previd sa naknadama Vijeća za koncesije.

Prkić: Nevjerojatno kako su zamjenici olako shvatili svoje obaveze...

Nalaz Povjerenstva komentirao je i vijećnik Prkić.

"Iz mišljenja Povjerenstva jasno je kako su zamjenici gradonačelnika u sukobu interesa koji traje od 2013. godine, odnosno, od početka mandata. Bez obzira hoće li zamjenici vratiti novac u gradski proračun, sankcije za takvo ponašanje vrlo su izvjesne. Prisjetimo se kako je gradonačelnik Baldasar također vratio novac koji je dobio od gradskih poduzeća, no to ga nije spasilo novčane kazne koju je donijelo Povjerenstvo. Bez obzira na sve, nevjerojatno je kako su zamjenici olako shvatili svoje obaveze koje proizlaze iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa", kazao nam je Prkić.

Pročitajte više