Primopredan novi "Jadrolinijin" trajekt "Sveti Krševan" predstavljen brod "Zadar"

U riječkoj putničkoj luci danas je u nazočnosti ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete kršten i primopredan novi trajekt "Sveti Krševan", izgrađen u za Jadroliniju u brodogradilištu "Kraljevici", a predstavljen je i novi Jadrolinijin brod "Zadar".

"Sveti Krševan" izgrađen je u sklopu programa obnove Jadrolinijine flote. To je prvi od četiri novogradnje, plovit će između Zadra i Preka, može primiti 100 osobnih automobila i 600 putnika, a opremljen je i klimatiziranim salonom za putnike. Brzina tog trajekta je 11,5 čvorova, a snaga strojeva četiri puta 400 kilowata. Cijena mu je 5,7 milijuna eura, a izgrađen je uz subvenciju od 10 posto Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i 10 posto Ministarstva gospodarstva.

Brod "Zadar" najmoderniji je u Jadrolinijinoj tzv. bijeloj floti. Preuzet je početkom lipnja u Španjolskoj, gdje je i izgrađen godine 1993. Namijenjen je održavanju međunarodne veze Zadar-Ancona. Brod će u turističkoj sezoni sedam puta na tjedan ploviti od Ancone prema Zadru i obrnuto. Ima restauraciju sa samoposluživanjem, dječji kutić, palubu za sunčanje, VIP-salon, diskoklub, kafiće, mjesta za prodavaonice i mogućnost za ostale sadržaje. Cijena broda je 17,8 milijuna eura. Privredna banka Zagreb dala je zajam od 15 milijuna eura na sedam godina, a ostatak je namaknula Jadrolinija.

Brod je dug 116 metara, širok 18,9 metara, može prevoziti 280 osobnih vozila, a u kabine se može smjestiti 56 putnika.

Ministar Božidar Kalmeta, govoreći o radu Ministarstva i Vlade, istaknuo je poticaje za gradnju trajekata u hrvatskim brodogradilištima. Naveo je programe novčane pomoći za izgradnju i obnovu luka u Rijeci, Zadru, Pločama, Splitu i Gružu, te pomoći za obnovu luka važnih za županije, kao što su trajektna pristaništa.

Najavio je da će od 1. listopada prijevoz trajektom za osobna vozila i kamione biti znatno niži, gotovo, kako je rekao, u razini cijene prolaska autocestom, te uskoro promjenu pomorskog zakonika. Ministar Kalmeta rekao je i da se pripremaju izmjene Zakona o posebnom porezu na naftne derivate, čime će se omogućiti da se svi brodari koji plove na državnim i županijskim vezama koriste tzv. plavim dizelom.

Kuma trajekta "Svetog Krševana" bila je zadarska gradonačelnica Ana Lovrin, a na svečanosti su bili predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Lončar, predstavnici Rijeke, Primorsko-goranske županije, Ministarstva gospodarstva i drugi uzvanici.

Nakon predstavljanja brod "Zadar" isplovio je prema gradu čije ime nosi.

(Hina) xdsil ymć

Pročitajte više