Primorac o obveznicama: Ovo nije prilika za obogatiti se

Foto: N1

DANAS u 8 sati počeo je upis državnih obveznica namijenjenih građanima, tzv. narodnih obveznica. Minimalni ulog je 500 eura, a minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati je 3.25 posto godišnje.

Ministar financija Marko Primorac gostovao je na N1 gdje je na pitanje voditelja je li kupio obveznice odgovorio kako još nije stigao, ali da neće propustiti rok.

Pojasnio je da je ciljana vrijednost izdanja milijardu eura.

"Mi smo planirali upisati milijardu eura. Ovo je prvo izdanje koje je otvoreno našim građanima. Ono što je bitno je da je minimalni ulog 500 eura da i oni koji imaju manje štednje mogu sudjelovati. Najvažnija informacija je o nominalnoj kamatnoj stopi koja je 3.25 i svi oni koji će držati obveznice do roka dobit će i kamatu i nominalni iznos koji su uplatili", pojasnio je ministar i dodao da nakon građana kreće upis institucionalnih investitora. 

Dvije banke osigurale su i online upise. Ministar kaže kako je odaziv od jutros dobar, iako nema službene podatke.

"Nisam očekivao redove. Prvih sat vremena veći broj građana je posjećivao banke i obavljao upise, ali nemamo još službene podatke", rekao je.

Najsigurnije ulaganje

Ministar je objasnio kako je ulaganje u obveznice trenutno najsigurnije ulaganje.

"Kupcu obveznice jamči se isplata kuponske kamate i nominalne vrijednosti po isteku roka dospijeća, ali je to i instrument kojem, ako netko bude prodavao obveznicu prije isteka roka, može varirati cijena. Bitno je da toga budu svi svjesni. To je najbolje usporediti sa štednjom. Ovo nije investicijska prilika gdje se netko može obogatiti, već prije svega sačuvati vrijednost svog novca umjesto da su mu novci ostali u banci gdje su kamate gotovo nikakve", rekao je Primorac.

"Kod nas doma je kako kaže supruga"

Upitan je i kako to da je ranije rekao kako se mora konzultirati sa suprugom oko kupnje obveznica, a sada kaže da će ih kupiti, Primorac je odgovorio da je samo bio oprezan.

"Mi smo nakon sjednice vlade to komentirali i netko je pitao smijemo li mi uopće kupovati, da ne bi ispalo da smo u sukobu interesa. Povjerenstvo za sukob interesa je reklo da nema sukoba i da možemo kupovati", rekao je ministar i priznao da se djelomično izvukao na suprugu, ali se i našalio:

"Konzultacija sa suprugama je dobra, obitelj je temelj društvene zajednice. Mi kod nas sve donosimo jednoglasno i jednim glasom, onako kako kaže moja supruga."

 

Pročitajte više