Primorac: Obrazovanje i znanost su proračunski prioriteti

U državnom proračunu za 2005. Ministarstvo znanosti predlaže veća decentralizirana izdvajanja za osnovne škole od 45 do 60 milijuna kuna, kazao je danas ministar Dragan Primorac na svršetku trodnevna stručnog skupa Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola u "Solarisu" kod Šibenika. L

Riječ je o stavkama za gradnju i obnovu školskih zgrada, gradnju športskih dvorana i drugih sadržaja u osnovnom školstvu, no, dodao je ministar, prijedlozi lokalnih jedinica moraju biti sadržajni i osmišljeni.

"Ideje koje dobivamo o gradnji škola često se ne temelje na demografskoj orijentaciji. Naime, neke školske dvorane imaju tisuću mjesta, a cijelo mjesto nema više od tisuću i pol stanovnika. Istodobno, u nekim se osnovnim školama još radi u tri izmjene", rekao je Primorac.

Naglasio je da je proračun Ministarstva za iduću godinu jedini koji "još nije zatvoren" i koji će se mijenjati na bolje. "Vladi je znanost i obrazovanje prioritet veći nego ikada do sada. Naš prijedlog neki nazivaju drskim, ali mi smo ponosni jer smo predložili oko milijardu i pol kuna više nego prošle godine, što je rast od 19 posto. Prosječan rast proračuna je oko četiri posto, pa ako se nađemo na devet ili 10 posto, to će biti velik uspjeh, jer će jamčiti nastavak svih razvojnih programa", kazao je, uz ostalo, Primorac.

Istaknuo je kako se ovih dana u Hrvatskoj počinju ostvarivati projekti koji su u Ministarstvu započeti prije deset mjeseci, te kako to najbolje potvrđuje ocjena Svjetske banke, da je "Hrvatska, uz Poljsku, jedina tranzicijska država s jasnom vizijom razvoja obrazovnog sustava". Svjetska će banka, dodao je, s 85 mlijuna dolara izravno financirati pojedine projekte.

Govoreći o razgovorima sa sindikalnim predstavnicima, ministar Primorac naglasio je kako njega "nitko ne treba uvjeravati da su nastavnici slabo plaćeni", ali da radikalne promjene u ovome trenutku nisu moguće.

"Zauzima se za postupan, četverogodišnji proces. Pratit ćemo glede toga promjene u Hrvatskoj, jer obrazovanje i znanost moraju sustići ostale, ali ćemo istodobno tražiti i veću odgovornost", kazao je Primorac.

(Hina) xžpod ymć

Pročitajte više