Primorsko-goranski vatrogasci: Na području Županije samo 19 većih požara

PREDSTAVNICI Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije izvijestili su danas primorskogoranskog župana Zlatka Komadinu da je na području te županije ove godine do kraja kolovoza bilo samo 19 većih požara na otvorenom prostoru.

U istom razdoblju u cijeloj Hrvatskoj je bilo 474 takva požara, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji, za usporedbu, 122, rekli su.

Uz to, po požaru je izgorjelo 0,98 hektara raslinja, a prosjek po požaru na Sredozemlju je 3,5 opožarena hektara.

Količina izgorjele šume, po podacima Hrvatskih šuma, također je višestruko manja u Primorsko-goranskoj županiji no u većini ostalih priobalnih županija.

Ukupni troškovi gašenja požara za ovu godinu na području Primorsko-goranske županije, uključujući prekovremene sate profesioalnih vatrogasaca i uništenu i oštećenu opremu. su 1,74 milijuna kuna.

Županijski vatrogasni zapovjednik Slavko Gauš kazao je da je do štete od ukupno 409.000 kuna nastale na opremi došlo zbog intenzivnog djelovanja noću kako bi se spriječilo širenje požara.

Gauš je od župana Komadine zatražio odobrenje financijske pomoći županijskoj vatrogasnoj zajednici i pojedinim postrojbama.

Komadina je kazao da će županija u predstojećem rebalansu proračuna izdvojiti više novca no do sada za vatrogastvo, oko milijun kuna. Također je obaćao je da će županija sudjelovati u dijelu potrebnih financijskih sredstava za uređenje vatrogasne postaje Centar u Rijeci i pokrivanju dijela nastale štete na opremi.

O isplati naknade za prekovremene sate, kazao je, morat će se nadležna tijala dogovoriti o sustavnom rješenju kako se ne bi svake godine ponavljala ovakva situacija.

Pročitajte više