Kod Primoštena protuzakonito postavljena montažna platforma za sunčanje

Screenshot: HRT

MONTAŽNA građevina postavljena u uvali Hodomešćica pokraj Primoštena, koja bi trebala biti kupalište ili sunčalište, morat će se ukloniti po nalogu građevinske inspekcije. U uvali se nalazi niz luksuznih vila, a prostornim planom je podno tih kuća previđena javna plaža.

Premda se u rješenju navodi da je investitor "sunčališta" općina Primošten, u općini kažu da na radove nije potrošen javni novac i smatraju da građevinska dozvola nije bila ni potrebna, piše HRT.

"Investitor kad je započeo tu gradnju, odnosno, u početku inicijative, tražio je da mu se tu osigura ta plaža i mi smo na to pristali", rekao je za HRT načelnik Primoštena Stipe Petrina.

Montažna platforma za sunčanje postavljena protuzakonito

Plaža je zapravo montažna platforma za sunčanje za koju je građevinska inspekcija utvrdila da je nezakonito postavljena.

"Naređuje se investitoru Općina Primošten uklanjanje sunčališta izvedenog u duljini oko 40 metara, koje se sastoji od dva podesta od drvenog kompozita, kao i uklanjanje staza i stubišta koje povezuje podeste, sve izgrađeno na pomorskom dobru bez građevinske dozvole", piše u rješenju Državnog inspektorata.

Općina: Investitori su vlasnici vila, mi smo u njihovo ime odradili svu logistiku

U općini tvrde da su investitori zapravo vlasnici vila i da su njihovim novcem plaćeni radovi. Kažu da su oni tek u njihovo ime odradili svu logistiku i zatražili od županijskog odjela sve potrebne dozvole, ali ne i građevinsku.

Priložili smo vam sve dokumente, to je vodio njihov arhitekt po ovlaštenju Općine Primošten, a i u odgovorima županijskog Zavoda za prostorno uređenje i za pomorstvo utvrđuje se da je to jednostavna građevina koja ne podliježe obvezi izdavanja građevinske dozvole", govori Petrina. No, inspekcija nije istog mišljenja.

"Navedenim Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima nije određena građevina kakva je izgrađena na pomorskom dobru kod Primoštena, tipa sunčalište, pa se na nju ne može primijeniti navedeni Pravilnik", stoji u rješenju Državnog inspektorata.

Počelo uklanjanje montažne konstrukcije

"Ako se ustanovi da je tu nešto protivno Zakonu o gradnji, to će se ukloniti pa će se pokušati ishodovati potrebna dokumentacija ako može, ako ne, nikom ništa", kaže primoštenski načelnik.

HRT doznaje da je počelo uklanjanje montažne konstrukcije. Iz Općine Primošten najavili su kako će investitor opet pokrenuti proceduru te sada zatražiti i građevinsku dozvolu.

 

 

Pročitajte više