Prince Harry prozvan "legendom zrakoplovstva". Piloti ogorčeni: Ovo je jadno

Foto: EPA

Princ Harry proglašen je "živućom legendom avijacije", što je izazvalo bijes u među avijatičarima u Britaniji. Mnogi piloti preispituju njegovo "nevjerojatno postignuće", prenosi The Times. Vojvoda od Sussexa (39), koji je bio kopilot i topnik u vojnom helikopteru u Afganistanu, uz još trojicu drugih bit će nagrađen za "značajne doprinose avijaciji".

Ovu počast, koja postoji od 2003., smatra se najvišom nagradom u branši, ali i nacionalnom časti.

Uključenje princa Harryja u ceremoniju na Beverly Hillsu u petak, bila je previše za neke iz avijatičarskog svijeta, koji su se pitali što to točno kvalificira princa za jednu od "značajnih osoba od iznimnog postignuća u avijaciji". Online peticija, kojom se traži da se povuče počast dodijeljena princu Harryju, prikupila je preko 11.000 potpisa. Pokretači peticije tvrde da je nagrada dodijeljena na temelju neistinitih informacija i preuveličavanju uloge koju je princ imao u sukobu u Afganistanu te da ide na "sramotu stvarnim junacima koji su riskirali živote u službi svojih država".

Jedan sarkastični komentar na društvenim mrežama napominje da "očekuje da sada ta nagrada bude dodijeljena svakom drugom pilotu". Bivši zapovjednik Kraljevske mornarice Lord West od Spitheada također je ismijao nagradu i nazivanje princa Harryja legendom. Rekao je da je to "jadno". 

Prinčevi fanovi slave  zbog nagrade. Neki su naglasili da nagrada i u prošlosti nije davana samo profesionalnim pilotima, već i pilotima koji su dobili status celebrityja, ili celebrityjima koji su postali piloti.  Ove godine nagradu je dodijelio John Travolta, koji je i sam pilot od tinejdžerskih godina. Kvalificiran je za vožnju Boeing aviona, te je vlasnik nekoliko mlažnjaka.

Pročitajte više