Princeza Dijana poginula nakon što je pokušaj da je zaplaše "krenuo u krivom smjeru"

UGLEDNI britanski odvjetnik Michael Mansfield izjavio je danas kako je princeza Diana poginula greškom, nakon što je pokušaj određenih osoba da je zaplaše i prisile na prekid s Dodijem Al-Fayedom "krenuo u krivom smjeru", prenosi britanski Daily Mail.

Mansfield, koji je 2007. godine zastupao Dodijeva oca Mohameda Al-Fayeda u procesu istrage o okolnostima Dianine smrti, rekao je kako vjeruje da nije bilo direktne namjere da se Diana i njezin partner, sin arapskog multimilijunaša, liše života, već da je isključiva namjera onih koji stoje iza cijelog slučaja bila da je dobro zaplaše.

No želja da je pritiskom prisile na prekid s Dodijem i da je ušutkaju zbog njezina sve glasnijeg kritiziranja britanske politike i stavova britanske vlade, posebno po pitanju prodaje oružja stranim zemljama, pretvorila se u katastrofu i dovela do neželjenog rezultata.

Princeza Diana i Dodi Al-Fayed poginuli su u prometnoj nesreći 31. kolovoza 1997. godine u Parizu. Njihova je smrt na početku proglašena nesretnim slučajem, no nakon istrage koju su 2008. godine proveli Britanci, objavljeno je kako su za njihovu smrt krivi nepažnja vozača koji je upravljao automobilom u kojem se par vozio, te bjesomučni progon paparazza.

Diana se spremala razotkriti britansku prodaju oružja zemljama koje krše ljudska prava

Dodijev otac Mohamed Al-Fayed nikada nije prihvatio zaključke istrage te je i dalje tvrdio da su njegov sin i princeza Dijana ubijeni i da su u njihovu smrt umiješani bivši britanski premijer Tony Blair, britanske tajne službe MI5 i MI6 te tadašnji britanski ambasador u Parizu.


No Mansfield ističe kako vjeruje da nitko zapravo nije želio njihovu smrt, ali upozorava kako službene britanske vlasti nisu blagonaklono gledale na Dianinu vezu s Dodijem Al-Fayedom, kao ni na njezin angažman oko zabrane protupješačkih mina u svijetu.

Odvjetnik tvrdi i da je veza između Dodija i Diane smetala britanskim vlastima te da je njegov otac Mohamad, unatoč brojnim dobročinstvima i humanitarnim akcijama koje je proveo u Britaniji, posebno za pomoć djeci i akcijama za opremanje nekoliko bolnica, u Britaniji i dalje bio "persona non grata".

No ono što je posebno uznemiravalo britanski politički vrh jest oštra Dijanina kritika na račun britanskih vlasti zbog činjenice da golema britanska vojna industrija prodaje oružje u svijetu, a neposredno prije svoje nesretne pogibije spremala se javno razotkriti podatak kako je Velika Britanija dogovarala prodaju oružja nekolicini zemalja poznatih po nepoštovanju ljudskih prava.

Pročitajte više