Priopćenje uprave IKEA-e: 3. 12. primljeno prijeteće pismo

UPRAVA švedske tvornice namještaja IKEA u srijedu je objavila priopćenje u kojemu se kaže kako je u utorak navečer uprava nizozemske IKEA-e primila pismo u kojemu se prijeti podmetanjem bombi u dvije nizozemske trgovine.

U priopćenju se također kaže kako nema indicija koje bi ukazivale da je riječ o teroristima.

Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende izjavio je da u ovome trenutku ´ne bi trebalo navoditi na zaključak da je terorizam iznenada pogodio Nizozemsku´. Dodao je da dosadašnja saznanja ukazuju na umiješanost nekih ´zločinačkih organizacija´, no nije želio precizirati o čemu se točno radi.

U međuvremenu je glasnogovornica Ikee-Austrija Gabi Vyskocil novinaru agencije dpa kazala kako se ´pojavila poruka ucjenjivača u kojoj je jasan zahtjev za isporukom određene svote novca´. Ona je dodala da joj nije poznato postoji li povezanost između pokušaja napada na IKEA-u i prijetnji upućenih sjedištu niozozemske novinske agencije ANP čije je sjedište u Rijswijku pokraj Haaga.

Glasnogovornica policije u pograničnom njemačkom gradu Duivenu, čiji su se djelatnici također uključili u potragu, potvrdila je da nema dokaza o tomu da je riječ o umiješanosti terorista.

Organizacija Greenpeace u srijedu je isključila mogućnost da je incident u Ikei posljedica pogrešne socijalne politike ili politike očuvanja okoliša te kuće. ´Njihova politika zaštite okoliša je, prema mojim saznanjima vrlo korektna´, rekao je za France presse direktor Greenpeacea za nordijske zemlje Dima Litvinov.

Pročitajte više