Pripadnik američke mornarice odavao vojne tajne Kinezima, ide u zatvor

Foto: EPA

Pripadnik američke mornarice osuđen je na 27 mjeseci zatvora zbog odavanja osjetljivih vojnih informacija obavještajnom časniku Narodne Republike Kine, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Wenheng Zhao (26), također poznat kao Thomas Zhao, iz Monterey Parka, osuđen je nakon što je u listopadu 2023. priznao krivicu po dvije točke optužnice, za urotu i za primanje mita kršenjem službenih dužnosti.   

Zhao, koji je bio stacioniran u pomorskoj bazi Ventura u Port Huenemeu, imao je sigurnosno odobrenje američke vlade i prošao je rutinsku obuku o pokušajima neprijateljskih nacionalnih država da dođu do osjetljivih informacija, što znači da je imao pristupe tajnim sigurnosnim podacima koje je kasnije dijelio.

Mito od 15 tisuća dolara

Između kolovoza 2021. i svibnja 2023. Zhao je primio najmanje 14.866 dolara u 14 odvojenih isplata mita od kineskog obavještajnog časnika, koji je uputio Zhaoa da potajno prikuplja i prenosi osjetljive američke vojne podatke i ponudio mu plaćanje bonusa za kontrolirane i povjerljive informacije.  

Zhao je opetovano ulazio u ograničena vojna i pomorska postrojenja kako bi prikupljao tajne podatke o operativnoj sigurnosti američke mornarice, vojnoj obuci i vježbama te kritičnoj infrastrukturi. Koristio je šifriranu komunikaciju za prijenos tih osjetljivih informacija do obavještajnog časnika. Otkrio je planove za vježbu pomorske obuke velikih razmjera u Pacifičkom oceanu, operativne naredbe i nacrte za radarski sustav usmjeren na raketne sustave smještene u Okinawi u Japanu. 

Zhao je pokušao prikriti svoje zločine i odnos s obavještajcem uništavanjem dokaza.

"Zhao je izdao svoju zemlju i osramotio se kada je primio mito od obavještajca Narodne Republike Kine", rekao je američki državni odvjetnik Martin Estrada. “Kao rezultat toga, on je sada udaljen iz vojske i služit će kaznu u saveznom zatvoru. Današnja kazna pokazuje da će ured državnog odvjetnika brzo djelovati kako bi iskorijenio i kaznio one koji žele potkopati sigurnost naše zemlje".

Pročitajte više