Pripadnik HOS-a priznao ubojstvo 19-ero romske djece zbog prodaje organa?

NIJAZ ČAUŠEVIĆ zvani Medo, jedan od pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), priznao je kako je s kolegama 1992. godine sudjelovao u ubojstvima 19-ero romske djece, čija su tijela pronađena i ekshumirana 2004. godine u Sijekovcu, pokraj Bosanskog Broda.

Kako javlja banjalučki list Fokus, za kojega nam kolege iz bosanskih medija kažu kako je iako režimski, u pravilu vjerodostojan, Čaušević se prije nekoliko dana javio generalnom tajniku Dječje ambasade "Međaši" u Sarajevu, odvjetniku Dušku Tomiću te je priznao zločine. Tomiću je navodno ispričao kako su ubijena romska djeca u autobusima, uz pratnju starijih, putovala prema zapadnoj Europi te kako su ih poubijali zbog prodaje organa.

Djeci izvadili mozak, koštanu srž i vilice

Djeci pronađenoj u masovnoj grobnici, pripadnici HOS-a i, prema nekim informacijama Fokusa unajmljeni strani liječnici, najvjerojatnije iz Danske, izvadili su mozak i koštanu srž. Većini djece su izvađene i vilice.

"Nema dileme da je u Sijekovcu počinjen stravičan zločin i konačno će se saznati tko je i zašto godinama krio istinu o tom zločinu. U Sijekovcu je pronađeno i ekshumirano 19 dječjih leševa, koji su bili potpuno goli, izmasakrirani i s povađenim organima. Osnovano se sumnja da su ubijena romska djeca i da u blizini ima leševa koji nisu još otkriveni", rekao je Tomić za Fokus, dodajući kako će pomoć u rješavanju ovog slučaja, kako su obećali predsjednici Stjepan Mesić i Boris Tadić, dobiti i iz Hrvatske te Srbije. Tomić je rekao i kako se, prema informacijama koje on ima, većina zločinaca iz Sijekovca krije u Hrvatskoj.

Čaušević je u vrijeme dok su Bosanski Brod kontrolirale muslimansko-hrvatske snage bio predsjednik Kriznog štaba MZ Sijekovac. Na tom su prostoru počinjeni neki od najtežih zločina. Fokus navodi kako su pripadnici Interventnih postrojbi, pod Čauševićem zapovjedništvom, predvodili muslimansko-hrvatske snage, koje su od ožujka do listopada 1992. godine masakrirale Srbe nastanjene u selima na području Bosanskog Broda. Posljednjih desetak godina navodno živi na području Slavonskog Broda.

Duško Tomić je najavio da će danas u Skupštini općine Brod Dječja ambasada "Međaši" održati okrugli stol pod nazivom "Tko je 1992. godine u Sijekovcu ubijao djecu i prodavao njihove organe".

Na okrugli stol su pozvani predstavnici eminentnih međunarodnih i domaćih organizacija, a dolazak su potvrdili šef EUPM-a Vincenzo Coppola, direktor SIPA-e Mirko Lujić, zatim delegacije EUFOR-a, OEBS-a, predstavnik Haškog suda i niz drugih uzvanika.

I.M.
Foto: Arhiva (AFP)

Pročitajte više