PRIPREMA SE IZVEDBA "CARMEN" NA STVARNIM LOKACIJAMA U SEVILLI

Ciganka "Carmen", junakinja jedne od najpoznatijih opera, vraća se u arenu južne Španjolske i tvornicu cigara u kojoj se i događa priča skladatelja Georgesa Bizeta o nesretnoj ljubavi.

Opera "Carmen" dogodine će u sklopu Međunarodnoga glazbenoga festivala u Sevilli biti izvedena u zgradama i na trgovima koji su u 19. stoljeću nadahnuli autora za priču o ljubomori i strasti, najavili su organizatori.

Tu će izvedbu, a vjeruje se da će stajati više od 15 milijuna dolara, režirati španjolski filmski redatelj Carlos Saura i dirigent Lorin Maazel, glazbeni direktor Njujorške filharmonije.

Izvedba će početi ispred seviljske tvornice cigara gdje je Carmen radila, radnja će se onda preseliti na trg Plaza de Espana, a vrhunac će dosegnuti u gradskoj areni za borbu s bikovima u kojoj Don Carlos u napadu ljubomore ubija Carmen.

Osam tisuća gledatelja ulicama Seville kretat će se autobusima, kočijama ili će jednostavno hodati onamo kamo ih odvede radnja opere koju je Bizet napisao prema romanu francuskoga autora Prospera Merimeea.

U glavnim će ulogama nastupiti mezzosopranistica Denyce Graves i tenor Neil Shicoff, a na desetodnevnome festivalu bit će nekoliko izvedba.

Pročitajte više