Pripreme za suđenja za ratne zločine

Više od deset tisuća osoba pod istragom je zbog moguće umiješanosti u ratne zločine počinjene na teritoriju Bosne i Hercegovine, potvrdio je u ponedjeljak državni tužitelj BiH Marinko Jurčević.

Na konferenciji za novinstvo što ju je u Sarajevu održao zajedno s predsjednicom Suda BiH Medžidom Kreso, Jurčević je kazao da će istraga o svih tisuću slučajeva koji se odnose na ovoliki broj osumnjičenih od siječnja biti pod nadzorom posebnog tužiteljskog odjela pri Vijeću za ratne zločine unutar Suda BiH.

Taj odjel preuzet će i dalje vođenje postupka protiv oko 600 osoba za koje je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na temelju dosadašnje istrage ocijenio da postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnica i početak suđenja.

Haški tribunal već u siječnju će, kako je najavila tužiteljica Carla del Ponte, Sudu BiH prepustiti procesuiranje tri slučaja koji se odnose na osam već optuženih osoba.

Tužitelj Jurčević je izjavio da je rječ o osobama umiješanim u ratne zločine na području Foče i Prijedora.

Vijeće za ratne zločine pri Sudu i Tužiteljstvu BiH uspostavlja se na temelju "izlazne strategije" ICTY-a kojom se predviđa prijenos ovlasti za suđenja za ratne zločine na pravosuđe zemalja bivše Jugoslavije i treba početi s radom u siječnju 2005. godine. Tužitelj Jurčević je kazao da će sredinom tog mjeseca biti podignuta i prva "domaća" optužnica.

Državni će sud, kako je kazao, procesuirati slučajeve koji se tretiraju kao "vrlo osjetljivi" dok će ostali biti proslijeđeni mjesno nadležnim sudovima unutar BiH.

Medžida Kreso je uz ostalo rekla da će se sudska vijeća sastojati od dva međunarodna i jednog domaćeg suca koji će ujedno biti i predsjedajući.

Cilj je da za nekoliko godina domaći suci i tužitelji preuzmu procesuiranje svih slučajeva ratnih zločina bez inozemne potpore.

Suđenja i istrage ratnih zločina što će se odvijati pod paskom Suda BiH mogla bi stajati oko 61 milijun eura a do sada je osigurano 16 milijuna.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više