Pripremite kapute i zimske gume: Čeka nas minus 8 i 30 centimetara novog snijega

NAKON jučerašnje mećave i problema u prometu, danas smo imali sunčan dan za koji se može nazvati da je bio samo "zatišje pred buru". Sutra ćemo se smrzavati na minus 8 stupnjeva Celzijevih, a čeka nas i 30 centimetara novog snijega.

Meteorolozi upozoravaju da će kiša, ponegdje praćena i grmljavinom, u Dalmaciji početi pada već ujutro dok će se na sjevernom Jadranu pojaviti do podneva. U unutrašnjosti će noć i jutro biti hladno uz mjestimice maglu, a zatim i povremeno snijeg.

30 centimetara novog snijega

No, neće nas mučiti samo snijeg, već bi se mogla pojaviti i solika te kiša koja se ledi na tlu. Zbog toga treba biti posebno oprezan za volanom. Najviše oborina se, naravno, očekuje u Gorskom kotaru gdje bi moglo pasti i do 30 centimetara novog snijega.

Najniža temperatura će sutra biti između minus 8 i minus 2 stupnja Celzijevih, a na Jadranu uz obalu od 4 do 9 te na otocima od 10 do 13 stupnjeva. Maksimalno će nas sutra grijati između 1 i 6 stupnjeva Celzijevih, dok će na Jadranu biti od 13 do 18 stupnjeva. HAK upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Oprezno vozite

Savjetuju vozače da prije vožnje po mokrim i skliskim kolnicima provjere stanje guma i metlice brisača, i danju voze s uključenim kratkim svjetlima, drže propisani razmak između vozila, izbjegnu nagla kočenja i općenito voze opreznije. Za one koji se nađu na poledici ili zasniježenom kolniku u ove savjete još dodaju da izbjegavaju nagle pokrete upravljačem, posebno oprezno voze preko mostova i vijadukata. 

Pročitajte više