Prisegnuo novi predsjednik Zimbabvea

Foto: EPA

EMMERSON Mnangagwa prisegnuo je danas za predsjednika Zimbabvea i pozvao zemlju da se ujedini i potakne gospodarski rasta nakon tjedana osporavanja njegove izborne pobjede te je obećao da će posebno povjerenstvo istražiti gušenje oporbenog prosvjeda u kojem je ubijeno šest osoba. 

Mnangagwa je na nacionalnom stadionu u Harareu rekao da će njegova vizija gospodarstva zahtijevati radikalne reforme kako bi se privukla strana ulaganja i obećao da će zemlji napokon svanuti.

"Pokrenut ćemo mjere za privlačenje domaćih i stranih investicija (...), otvaranje radnih mjesta bit će u srcu naših napora", rekao je, i najavio "novi Zimbabve".

Obećao je također da će formirati istražno povjerenstvo koje će istražiti gušenje oporbenog postizbornog prosvjeda 1. kolovoza u kojem je poginulo šestero ljudi, što je bilo "posve neprihvatljivo", poručio je.

Mnangagwa (75) je došao na čelo zemlje u studenome nakon ostavke Roberta Mugabea koji je vladao 37 godina.

Kandidat vladajuće stranke Zanu-PF i bivši potpredsjednik Mnangagwa je proglašen je pobjednikom na predsjedničkim izborima 30. srpnja na kojima je dobio 50,8 posto glasova, a njegov glavni suparnik Nelson Chamisa, kandidat MDC-a, dobio je 44,3 posto.

Chamisa je pokušao osporiti te rezultate pred Ustavnim sudom tvrdeći da je na izborima bilo puno nepravilnosti. No sud je u petak potvrdio rezultate izbora, ocijenivši da oporba nije dokazala svoje optužbe.

Pročitajte više