Priveden Francišković i još sedmero ljudi, sumnjiči ih se za poticanje na terorizam

Foto: Pixsell/Dusko Marusic

MARKO FRANCIŠKOVIĆ i Natko Kovačević su među osobama koje su danas privedene zbog sumnje da su javno poticali na terorizam. Uhićeno je, kako doznajemo, najmanje 8 osoba.

Kako je danas priopćio MUP, policijski službenici Uprave kriminalističke policije u suradnji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu na području 5 policijskih uprava – zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske - provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na terorizam. 

Radi se o istraživanju sumnji u radnje kojima se potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Republike Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih osoba i na javne objekte, navodi se u priopćenju.

Današnjim radnjama obuhvaćeno je više osoba s navedenih područja koje su pod nadzorom policije. Tijekom današnjeg dana i narednih dana provodit će se dokazne radnje pretraga objekata, vozila i druge opreme važnih za ovo istraživanje, stoji u priopćenju.

Privedeni Francišković i Kovačević, još jedan teoretičar zavjera

Kako neslužbeno doznaje Index, među privedenima su Marko Francišković, jedan od govornika na nedavno održanom prosvjeda protiv covid-potvrda u Zagrebu i Šibeniku, te Natko Kovačević, teoretičar zavjere koji je 2016. godine u HRT-ovoj emisiji iznosio sulude teorije o "Billu Gatesu koji želi pobiti Hrvate". Doznajemo da je među privedenima i Denis Bašnec, koji se naziva "liječnikom prirodne medicine, fitoterapeutom, herbalistom i nutricionistom".

Obojica su članovi udruge nazvane Pravednik.

Među uhićenima su, kako doznajemo, osobe koje su u zatvorenim grupama na aplikaciji Telegram dogovarali akcije na prosvjedu protiv covid-potvrda u Zagrebu, a neke od njih su predlagale i nasilno djelovanje.

Policija trenutno provodi pretrage njihovih prostora i vozila te traže oružje, mobitele, računala, USB stickove i ostali materijal koji bi im trebao pomoći u istrazi.

Nakon velikog prosvjeda u Zagrebu poveo prosvjednike pred HRT

Marko Francisković je nakon velikog prosvjeda protiv covid-potvrda u Zagrebu, na kojem se okupilo oko 20.000 ljudi i na kojem je i sam govorio, dio prosvjednika poveo pred zgradu HRT-a.

 

Tamo je njega i više stotina prosvjednika dočekala interventna policija, a Francisković je zatražio da ga puste u program kako bi se obratio hrvatskom narodu.

Suradnik Laucovog oca, tražio je otvaranje logora za izdajnike

Francišković sebe opisuje kao "publicista, esejista, ekonomista" te "antiglobalističkog i euroskeptičkog političkog aktivista".

Široj javnosti postao je poznat 2007. godine, kad je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odlučilo dodijeliti 45.000 kuna projektu sada pokojnog Ante Lauca s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Ante Lauc je, inače, bio otac znanstvenika Gordana Lauca, koji je nedavno izbačen iz Znanstvenog savjeta vlade nakon što je na svom Facebook profilu pozvao na prosvjede zbog uvođenja obaveznih-covid potvrda u javne i državne institucije.

Jedan od problema s projektom Ante Lauca pod nazivom "Sinergija ljudskog, fizičkog i financijskog kapitala za autopoietični razvitak Hrvatske" je činjenica da se jedan od suradnika na tom projektu zauzimao za uvođenje izvanrednog stanja u zemlji, ukidanje sabora i političkih stranaka te uspostavljanje radnih logora za "izdajnike, pljačkaše" te da svi ostali prijestupnici odrade "svoj dug naciji".

Pisao o "svrgavanju judeo-masonske klike"

Taj suradnik je bio upravo Marko Francišković, koji je 2006. objavio rad pod nazivom "Program nacionalnog opstanka".

Francišković se u tom tekstu zalaže za "kristocentričnu ekonomiju" te, otvaranje "radnih logora za izdajnike, pljačkaše i sve ostale prijestupnike" koji će u tim logorima, prema Franciskovićevim zamislima, "odraditi svoj dug naciji".

Na prvoj stranici tog rada Francišković piše: "Program nacionalnog opstanka odnosi se na razdoblje nakon preuzimanja vlasti, a način i oblik djelovanja do svrgavanja izdajničke judeo-masonske i lopovske klike ostaje otvoren prilagodbama okolnostima u državi i u okružju."

Ante Lauc 2007.: "Francišković razvija ekonomiju koja se zasniva na bogu"

"Moj projekt predmet je rasprave prije svega zbog mojih suradnika, poput Marka Franciskovića koji nije službeno prijavljen na projektu, ali će i dalje biti moj suradnik", rekao je tada otac Gordana Lauca.

"On razvija kristocentričnu ekonomiju koja se ne zasniva na novcu kao primarnom kapitalu, nego na Bogu", ustvrdio je 2007. godine Ante Lauc.

Radmana nazvao "suradnikom KOS-a" pa izgubio na sudu

Marko Francišković je 2015. godine izgubio sudski spor protiv Gordana Radmana, bivšeg glavnog urednika HRT-a. Naime, na svom YouTube Kanalu objavio je da je Radman "bivši i daljnji suradnik KOS-a koji je podoban nekome nanijeti štetu".

Radman je kazao da je zbog te izjave dobivao prijetnje smrću, da mu je provaljivano u stan te je, kako je rekao, morao zatražiti policijsku zaštitu koja je trajala puna tri mjeseca.

Sud je tada odredio da Francišković mora Radmanu platiti 30.000 kuna odštete te 5271 kunu sudskih troškova.

Prijetio i Ranku Ostojiću, u stanu mu pronašli arsenal oružja

Francišković je 2013. SDP-ovcu Ranku Ostojiću prijetio oružjem koje mu je ostalo iz rata, zbog čega je osuđen na boravak u psihijatrijskoj ustanovi na osam mjeseci te mjeru prisilnog liječenja u prvih šest mjeseci boravka. Policija je pretresom Franciškovićeva stana pronašla pravi arsenal oružja: dvije puške, dvije mine, dvije bombe i dosta streljiva.

Tvrdio je da mu je dijagnoza podvaljena, a nakon izlaska s liječenja je prešao na islam te je 2019. godine objavio knjigu pod nazivom "Hrvatski džihad", u kojoj se zalaže za uvođenje šerijata u Hrvatsku.

O tom je slučaju Goran Dević snimio dokumentarac "U ime Republike Hrvatske", u kojem je prikazano njegovo uhićenje, suđenje i odlazak na liječenje.

Pročitajte više