Priveden prosvjednik na otvaranju radova na riječkoj obilaznici

DALIBOR VIDOVIĆ, jedan od nekolicine osoba koje su danas prosvjedovale protiv izgradnje istočnog dijela riječke obilaznice, priveden je oko 12,30 sati u 3. riječku policijsku postaju zbog narušavanja javnog reda i mira te će ondje iz preventivnih razloga biti zadržan dok traju mjere osiguranja zbog boravka premijera Ivice Račana u Rijeci, doznaje se od primorskogoranske policije.

O tom događaju riječka ekološka udruga "Otvoreni krug" izdalo je priopćenje u kojemu se navodi da je Vidović, koordinator Odbora za zaštitu ljudskih prava te udruge, priveden zbog izlijetanja pred premijerov automobil, noseći transparent s natpisom "NE". "Policija je tom prigodom koristila prisilu, a nakon toga na licu mjesta obavila informativni razgovor", navodi se u priopćenju.

U priopćenju, koje potpisuje Zoran Licul, stoji da je "prema riječima policajaca, Vidović uhićen i priveden po direktivi premijerova osiguranja", te da će "biti zadržan dok se premijer nalazi u Rijeci."

Navodi se da "Otvoreni krug iskazuje ogorčenje zbog držanja ekološkog aktivista u zatvoru iz političkih razloga", te da "zahtijevaju njegovo hitno puštanje."

Nekoliko članova riječkog ekološkog pokreta "Liga za oslobođenje životinja i prirode" prosvjedovalo je danas tridesetak metara od mjesta na kojemu je svečano otvoren početak radova na izgradnji istočnog dijela riječke obilaznice od Orehovice do Sv. Kuzma. Zvižducima i transparentima negodovali su zbog prolaska trase riječke obilaznice preko područja naselja Draga u kojemu se nalazi šuma s izvorištem pitke vode.

Tijekom svečanosti prosvjednici su najavljivali da će tijelima zapriječiti odlazak predsjednika Vlade i ostalih sudionika i uzvanika s mjesta početka radova. Pristup prometnici, kojom su se automobili kretali nakon svečanosti, onemogućavali su im policajci.

Pročitajte više