Priveden zbog zastave EU: Skinut ću je opet, ako mi Vlada ne odgovori vijori li se zakonito

"NIKAD nisam trgao zastavu EU. Spustio sam je sa stupa, htio sam je složiti i predati policiji, ali su građani bili revoltirani i sve je izmaklo kontroli", rekao je Indexu Dubravko Krčmarek, jedan od dvojice prosvjednika s jučerašnjeg skupa u Zagrebu kojemu zbog toga prijeti kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Poslali mu prijevod Lisabonskog ugovora, ne i odgovor o zastavi EU

Krčmarek tvrdi da je još u siječnju poslao službeni dopis Saboru i Vladi, tražeći da mu odgovore zašto EU zastava visi na zgradama hrvatskih institucija, ako Hrvatska nije član ove zajednice naroda.

"Ja zaista želim da mi odgovore po kojoj pravnoj osnovi postavljaju tu zastavu. Kad sam službeno tražio prijevod Lisabonskog ugovora, odmah su mi ga poslali. Odgovor na pitanje o zastavi EU još uvijek čekam", rekao je Krčmarek.

Na Indexovoj snimci se vidi: Krčmarek ne gazi niti trga zastavu

Na Indexovoj snimci vidi se da nekoliko osoba gazi zastavu i među njima nije Krčmarek. Policija je ipak danas izašla s priopćenjem da je zbog omalovažavanja zastave uhićen samo on  i još jedan 25- godišnjak.

Krčmarek je tako prenoćio u pritvoru.

"Nemam primjedbe na postupanje policajaca, ujutro su zahtijevali da im kažem poznajem li neke ljude s fotografija i nakon toga su me pustili", rekao  je Indexu.

Ako ne dobije odgovor, ponovno će skinuti zastavu

U Zakonu o grbu, zastavi i himni ne postoji članak koji bi definirao status zastave EU na institucijama RH.

Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, Krčmarek je odgovor trebao dobiti najkasnije dva tjedna nakon što je Vladi i Saboru poslao upit.

"Ispričavam se svima koje je uvrijedilo gaženje zastave, to nije bila moja namjera. Ako treba, ponovno ću skinuti zastavu, sve dok ne dobijem odgovor vijori li se sukladno zakonu", zaključio je Krčmarek.

Pročitajte više