Privremena sloboda za Rasima Delića

HAŠKI sud u petak je odobrio zahtjev za privremeno oslobađanje iz pritvora bivšeg zapovjednika glavnog stožera Armije BiH generala Rasima Delića, optuženog za ratne zločine u BiH mudžahedina iz islamskih zemalja.

Raspravno vijeće III. pod predsjedanjem suca Patricka Robinsona danas je odobrilo oslobađanje Rasima Delića do početka suđenja, priopćio je ICTY, kojem se Delić predao 28. veljače.

Delićeva je obrana zahtjev za oslobađanjem podnijela 1. travnja.

Tužiteljstvo se u odgovoru usprotivilo zahtjevu navodeći kao razloge "visoki položaj optuženog, vremensko razdoblje koje će vjerojatno proteći prije suđenja i težinu optužbi s vjerojatnošću znatnog razdoblja zatočenja nakon što bude osuđen".

Također je istaknuto da Delić "nije pružio nikakvu suradnju koja bi bila od vrijednosti za Tužiteljstvo".

Raspravno vijeće je u donošenju odluke razmotrilo različite faktore, uključujući jamstva ministarstva pravosuđa Federacije BiH, kao i činjenicu kako "ne postoje naznake da je optuženi utjecao na provedbu pravde od potvrđivanja optužnice protiv sebe... kao i naznake da može predstavljati opasnost za druge ako bude oslobođen", navodi se u priopćenju suda.

Delića se u optužnici tereti u četiri točke za kršenje ratnog prava i običaja zbog likividacije 35-40 hrvatskih civila i pripadnika HVO-a zarobljenih u napadu Armije BiH na selu Maline kod Travnika u lipnju 1993., te za ubojstva više od 60 Srba zarobljenih u selu Vozuća na Ozrenu u rujnu 1995., kao i za ubojstva i zlostavljanje srpskih zatočenika u logoru Armije BiH Kamenica, kod Zavidovića.

Optužen je i za silovanje tri srpske zatočenice u istom logoru.

Za zločine se Delića tereti po zapovjednoj odgovornosti, a počinitelji su pripadnici Armije BiH iz islamskih zemalja koji su se tijekom rata u BiH 1992-95. borili u postrojbi El Mudžahid, iz sastavu III. korpusa Armije BiH. Delić je optužen jer nije kaznio počinitelje, iako je pravodobno izviješten o zločinima.

Pročitajte više