Što je Prlić govorio 2001.? "HDZ i HVO su klerofašisti koje treba kazniti!"

Screenshot: YouTube

BIVŠI predsjednik Vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne, Jadranko Prlić, krajem 2001. godine boravio je u Den Haagu. Tom je prilikom dao iskaz istražiteljima tog suda, piše depo.ba.
 
Istražitelji su od Prlića uzeli iskaz u jednom hotelu, a u njemu su žestoke i do tada nepoznate izjave. Ispričao im je kako je i zašto ušao u HDZ ali i zašto je napustio tu stranku. 
 

 
"U HDZ sam ušao onda kada se Hrvatska demokratska zajednica javno obvezala, i međunarodno i Republika Hrvatska, da će se graditi etnički snošljiva Bosna i Hercegovina. Zato sam pristupio toj stranci", kazao je Prlić.
 
Dodaje kako je stranka i u vrijeme rata i poslije njega imala "snažnu primjesu klerofašističkih elemenata".
 
"Te fašiste treba kazniti"
 
"Već sam rekao, a opet ponavljam, da su te snage u toku rata i nakon rata imale snažnu primjesu klerofašističkih elemenata. Svjestan sam činjenice da sam odmah protiv sebe dobio i Crkvu i ostale, ali to me ne interesira. Ja želim u toj borbi, ne pobijediti, nego želim izvesti i moj narod i Bosnu i Hercegovinu, na put koji je moguć. Te fašiste vi trebate kazniti i ja ću reći koje su to snage", kazao je Prlić.
 
Prlić nastavlja o "spirali zločina u BiH" i objašnjava kako on nema odgovornosti za ono što se dogodilo: "Ja nisam bio politički vođa, ja nisam pripadao vojnoj vlasti, nisam imao nikakvu ulogu u civilnoj izvršnoj vlasti".
 
O nastanku rata u BiH i ratnim zločinima koji su počinjeni Prlić je kazao: "Rat su vodile političke vođe u svojim strankama u BiH koje su pobijedile na višestranačkim izborima i koje su formirale umjetnu koaliciju nakon tih izbora", zaključio je. 
 
Nije izbjegao Haag
 
Unatoč tome, nije izbjegao Den Haag. Bio je, naime, odgovoran za osnivanje sabirnih centara (logora) što je i vlastoručno potpisao. Dobio je najveću kaznu od hrvatske šestorke - 25 godina. 
 
Video je nastao u vrijeme kad se već otvoreno govorilo o haškoj optužnici protiv njega. Za Prlića je u to vrijeme lobirao bivši švedski premijer Carl Bildt, inače mirovni posrednik Europske unije za bivšu Jugoslaviju i visoki predstavnik za BiH. Kružile su glasine kako je Bildt dobro plaćen za to posredovanje.
 
Bio je redovni profesor na sveučilištu
 
Jadranko Prlić je bio redovni profesor na mostarskom sveučilištu. 1989. postao je potpredsjednik Vlade tadašnje socijalističke BiH, a krajem 1990. v.d. predsjednika te Vlade.
 
Mate Boban ga je u svibnju 1992. imenovao za načelnika financijskog odjela HVO-a, a 14. kolovoza za predsjednika HVO-a. U studenome 1993. imenovan je predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Herceg-Bosne.
Formiranjem zajedničke vlasti postao je potpredsjednik vlade i ministar obrane Republike Bosne i Hercegovine (od 1994. do 1996.), potom ministar vanjskih poslova BiH (od 1996. do 2001.). 
 
U pritvoru od travnja 2004.
 
U vrijeme nastanka snimke Prlić je, nakon neuspjeha na izborima u HDZ-u, osnovao Proeuropsku stranku i doživio još jedna neuspjeh na izborima. 
 
Prlić je s petoricom bivših čelnika Herceg-Bosne – Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Slobodanom Praljkom, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem – u pritvoru od 5. travnja 2004. godine.
 
U prvostupanjskom postupku osuđen na 25 godina
 
Prvostupanjska presuda donesena je u svibnju 2013. godine. Nakon nje sve su strane uložile žalbu. Hercegovačka šestorka dobila je ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine. 
 
Jadranko Prlić je dobio 25 godina zatvora. Bivši ministar obrane Bruno Stojić dobio je 20 godina. Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, Valentin Ćorić na 16 godina, dok je Berislav Pušić osuđen na 10 godina. 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz ratne zločine, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ratni zločin.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
 

Pročitajte više