Prljavi poslovi splitske elite; Kerum oštetio Koteks za 2 milijuna kuna

POLICIJA je prijavila direktora splitskog "Koteksa" Rodoljuba Najeva i još jedanaest osoba, među kojima  je i Željko Kerum, za zlouporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, čime je prouzročena šteta od 26 milijuna kuna. Uglavnom se radilo o prodaji nekretnina "Koteksa" po vrijednosti manjoj od tržišne ili bez odobrenja Nadzornog odbora.

Kerum je osumjičen da je kupio trgovinu u bivšoj "Koteksovoj" robnoj kući koja je sadržavala opremu vrijednu dva milijuna kuna. Ugovor je odobrio Nadzorni odbor, ali on nije sadržavao dio o opremi pa je Kerum na taj način oštetio "Koteks" za dva milijuna kuna.

Kako piše Novi list, osumnjičen je i član uprave Credo banke Šime Luketin koji je sredstva Hrvatskog fonda za razvoj namjenjena za otvaranje novih radnih mjesta dao splitskoj tvrtci za pokrivanje starog kredita. Interesantno je da je njegova supruga predsjednica kaznenog odjela splitskog Općinskog suda.

Slijedeći u nizu je član uprave "Nina Commerca" Jerko Filipović. On je s Fondom za privatizaciju potpisao ugovor o kupnji većinskog paketa dionica "Koteksa", ali nije redovito izvršavao plaćanje. 24sata pišu da je od kupnje odustao "kada se krim-policija počela učestalo šetati Koteksovom zgradom".

Županijsko državno odvjetništvo je zatražilo provođenje istrage nad desetoricom prijavljenih, a za dvoje na tužilaštvu smatraju da nema osnovane sumnje u kazneno djelo. Za Rodoljuba Najeva zatražen je pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i skrivanja dokumentacije, ali istražni sudac je odbio taj zahtjev, prenosi Novi list.

Najev pak tvrdi da je sve namještaljka bivšeg direktora Koteksa i Sanaderovog Povjerenika Siniše Poljaka, pišu 24sata. 2004. godine je protiv njega podignuta prijava zbog sličnih djela, ali odustalo od kaznenog progona po nalogu tužilaštva.

Pročitajte više