problem smeća ostaje: podgora protiv otvaranja odlagališta smeća donja gora

Općinsko vijeće Podgore na večerašnjoj izvanrednoj i za javnost zatvorenoj sjednici zaključilo je da treba sanirati i zatvoriti odlagalište komunalnog otpada Donja Gora na Biokovu, što znači da za Makarsku problem odvoza smeća ostaje neriješen. L

"Ostajemo pri odluci o zatvaranju odlagališta Donja Gora na Biokovu i nelogično je da jedna općina poput Podgore, koja ima 2600 stanovnika, bude nositelj rješavanja problema odlaganja komunalnog otpada s Makarskog primorja na kojemu u vrijeme ljeta, uz dvadesetak tisuća stanovnika, boravi više od pedeset tisuća gostiju. Toga nema nigdje u svijetu," kaže načelnik općine Podgora Momir Sumić.

"Do ljeta je preostalo malo vremena i trebamo u što kraćem vremenu iznaći rješenje deponiranja komunalnog otpada," dodaje Sumić koji na pitanje kuda Podgorani odlažu svoje smeće nije odgovorio.

Dovoz smeća na odlagalište Donja gora spriječili su Podgorani 20. listopada, zapriječivši prilazni put kamenim gromadama i betonskim zidićem.

Makarska je nakon toga pokušavala, uglavnom bez uspjeha, riješiti problem smeća, koje se toliko nakupilo da je u gradu bila proglašena i elementarna nepogoda. Konačno je splitsko Gradsko vijeće dopustilo da se do 5. siječnja smeće odvozi na splitsko odlagalište Karepovac.

Na sastanku na kome su krajem prošlog tjedna sudjelovali Podgorani, predstavnici Županije i ministrica zaštite okoliša Marina Dropulić, dogovoreno je da se smeće nakon 5. siječnja odvozi ponovno u Donju goru, s tim da se izradi projekt sanacije i zatim zatvaranja tog odlagališta.

No, stotinjak prosvjednika sinoć je u Podgori održalo zbor na kome su izrazili nezadovoljstvo spomenutim dogovorom, istaknuvši da nemaju nikakve garancije da će Donja gora zaista biti sanirana i zatvorena, te su zaključili da odlagalište treba ostati zatvoreno, a večerašnjom odlukom Općinsko vijeće Pogore te je zaključke potvrdilo.

(Hina) vr jn

Pročitajte više