Probleme poljoprivrednika treba riješiti vlada BiH

PREDSJEDNIK Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić pozvao je u petak poljoprivrednike iz oba bosanskohercegovačka entiteta da ubuduće svoje nezadovoljstvo ne izražavaju blokadom pograničnih prijelaza s Republikom Hrvatskom nego da prosvjeduju u Sarajevu ispred Vijeća ministara BiH.

"Vijeće ministara BiH dužno je na državnoj razini donositi regulative, ali ono to ne čini", rekao je Lasić na konferenciji za novinare. On je pri tomu optužio vlasti BiH da, kako se izrazio, gotovo uopće ne daju novčane poticaje za razvoj poljoprivrede.

Početkom ovog tjedna članovi udruga poljoprivrednika iz Federacije BiH i Republike Srpske blokirali su promet, odnosno prosvjedovali na četiri granična prijelaza s Hrvatskom: Doljani kod Čapljine, Gorica kod Gruda, Izačići kod Bihaća i Gradiška kod Bosanske Gradiške.

Prosvjednici su uz ostalo zahtijevali da se suspendira Sporazum o slobodnoj trgovini s Republikom Hrvatskom.

Oni drže da taj sporazum omogućava nelojalnu konkurenciju, odnosno da uvezeni prehrambeni proizvodi iz Hrvatske preplavljuju tržište Bosne i Hercegovine, čime se, kako su rekli, uništava poljoprivredna proizvodnja u BiH.

Pročitajte više