Pročišćene čestice pijeska pomažu pri mršavljenju, tvrde znanstvenici

Ilustracija: Shutterstock

POROZNE čestice silicija iz pročišćenog pijeska mogle bi jednog dana igrati ulogu u pokušajima gubljenja viška kilograma.

Prijašnja klinička ispitivanja s česticama silicija već su pokazala obećavajuće rezultate pri snižavanju tjelesne težine, ali stručnjacima nije bilo sasvim jasno kakav se mehanizam krije iza ove metode.

Stoga su znanstvenici, kako bi izdvojili ključne varijable, testirali niz veličina i oblika silicija u simulaciji funkcioniranja ljudskih crijeva nakon obilnog obroka. Rezultati su podržali teoriju da porozni silicijev dioksid može "ometati probavne procese", koje obično pokreću enzimi što razgrađuju masti, kolesterol, škrob i šećere u želucu i crijevima.

Štoviše, čini se da veličina primijenjenih nanočestica utječe na inhibiranje probavne aktivnosti, piše Science Alert.

Složeniji model

Znanstvenici su priznali da je njihov model previše jednostavan da bi savršeno oponašao složenost procesa u ljudskim crijevima tijekom probave, ali s obzirom na etičke probleme pri testiranju na ljudima, za sada su uspjeli provesti istraživanje pomoću simulacija, a kasnije namjeravaju to učiniti i na životinjama.

Za razliku od drugih modela ljudskih crijeva, njihov je uzeo u obzir i probavu masti te ugljikohidrata. Znanstvenici su također analizirali razinu apsorpcije organske tvari unutar gastrointestinalnog trakta.

Moguće je da silicijev dioksid i na drugi način utječe na gubitak težine, ali ovo je dobar temelj za dodatna istraživanja.

2014. stručnjaci su otkrili da miševi na dijeti s visokim udjelom masti znatno manje dobivaju na težini kada ih se hrani nanočesticama poroznog silicija (MSP). Smanjio se i njihov ukupni postotak tjelesne masti. No izgleda da veličina čestica igra određenu ulogu, odnosno da su one veće i efikasnije.

Naknadna istraživanja na miševima potvrdila su ove rezultate. Čini se da prava veličina i oblik poroznih čestica silicijevog dioksida utječu na probavu u tankom crijevu kod miševa.

Najbolja veličina čestica

Znanstvenici su 2020. proveli prva klinička ispitivanja (testiranja na ljudima) s MSP-om. Kod 10 zdravih, ali pretilih ispitanika je nakon uzimanja MSP-a smanjena razina glukoze i kolesterola u krvi, koji povećavaju rizik razvoja metaboličkih i krvožilnih oboljenja.

Tijekom ispitivanja pacijenti nisu osjećali nelagode u trbuhu ili imali promjene u navikama pražnjenja crijeva, što se ne može reći za trenutne lijekove za mršavljenje poput Orlistata.

Novo istraživanje usporedilo je 13 uzoraka poroznog silicija različite širine, apsorpcijskog potencijala, oblika, veličine i kemijskih svojstava površine. Znanstvenici navode da su idealni uzorci silicijevog dioksida mikročestice s porama širine između 6 i 10 nanometara. Čini se da te veličine najbolje inhibiraju ciljane enzime.

Čini se da porozne čestice pijeska također apsorbiraju probavljene i neprobavljene hranjive tvari iz gastrointestinalnog trakta prije nego što mogu proći u krvotok. To bi mogao biti još jedan način na koji ove čestice pomažu pri smanjenom unosu kalorija.

Istraživanje naziva The Anti-Obesity Effect of Porous Silica Is Dependent on Pore Nanostructure, Particle Size, and Surface Chemistry in an In Vitro Digestion Model objavljeno je u časopisu Pharmaceutics.

Pročitajte više