Stručnjaci objavili procjene broja mrtvih u srpnju, pogledajte podatke za Hrvatsku

Foto: Epa

NEOVISNI zdravstveni istraživački centar na Sveučilištu Washington, Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME), objavio je na svojoj mrežnoj stranici interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju s brojem mrtvih od koronavirusa i, što je još značajnije, procjene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Početni unos prikazuje bivšu, sadašnju i potencijalnu situaciju za Sjedinjene Države, ali se u tražilici mogu odabrati mnoge druge zemlje, uključujući i Hrvatsku. Osim ukupnog i dnevnog broja mrtvih, grafikoni prikazuju i procjene za potreban broj kreveta na intenzivnoj njezi i respiratora.

Procjene za SAD

IHME za SAD predviđa, na temelju dosadašnjih podataka o broju infekcija, mjerama ograničenja i drugih faktora, da će ukupan broj umrlih sa 123.000 krajem lipnja porasti na 145.000 krajem srpnja, 167.000 krajem kolovoza te 198.000 krajem rujna.

Dnevni broj umrlih trebao bi u Sjedinjenim Državama polako padati sa sadašnjih 740 na 650 do sredine kolovoza, a zatim opet početkom rujna početi značajno rasti na 900, a kasnije i više od 1000 dnevno.

Njemačka i Švedska

Pogledali smo što projekcije ovoga instituta kažu za Njemačku i Švedsku. Za Švedsku se predviđa daljnji konstantan rast ukupnog broja mrtvih sa sadašnjih 6000 na više od 8000 početkom kolovoza.

Za Njemačku se pretpostavlja blagi rast sa sadašnjih 8900 na 9400 početkom kolovoza, što je značajno manji rast nego što je to predviđeno za Švedsku.

Stanje u Hrvatskoj

Američki institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju za Hrvatsku predviđa porast ukupnog broja umrlih sa sadašnjih 107 na 117 početkom kolovoza, odnosno projekcije ne prikazuju značajan porast broja žrtava covida-19 na našem području. Naravno, pitanje je što će te projekcije pokazivati za tjedan, dva (u jeku turističke sezone) i kakva će posljedično biti predviđanja za rujan i listopad.

Što se tiče potrebe za medicinskom opremom na jedinicama intenzivne njege, IHME procjenjuje da će početkom kolovoza u Hrvatskoj zbog pandemije biti zauzeta tri kreveta na intenzivnoj njezi i tri respiratora.

Pročitajte više