Procurio Trumpov "sporazum stoljeća": Osniva se Nova Palestina?

Foto: EPA

IZRAELSKI mediji objavili su prve detalje dugo iščekivanog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa, tzv. "sporazuma stoljeća", za mir između Izraela i Palestine. 

SAD je najavio da će plan predstaviti nakon muslimanskog mjeseca ramazana, koji završava početkom lipnja, javlja Al Jazeera Balkans.

Kako pišu izraelske novine Izrael Danas, inače bliske izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, sporazum bi trebao biti potpisan između Izraela, Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Hamasa, koji upravlja Pojasom Gaze i koji je i posljednjih dana sudjelovao u teškim sukobima s Izraelom. Dok je Hamas ispalio stotine projektila na civilne mete u Izraelu, izraelska vojska je zauzvrat izvršila zračne udare na preko 250 meta u Gazi. U Izraelu je poginulo četvero civila, a u Gazi 21 civil i militant.

Prema ovom sporazumu bila bi osnovana samostalna palestinska država po imenu Nova Palestina koja bi obuhvaćala Pojas Gaze i Zapadnu obalu. Međutim država ne bi imala teritorij prema crti razgraničenja iz 1949. jer bi izraelski teritorij obuhvaćao i židovska naselja koja su u međuvremenu izgrađena na Zapadnoj obali.

Sporazum je u pripremi već dvije godine, a Palestinci su u međuvremenu prekinuli kontakte s Bijelom kućom jer je Trump priznao Jeruzalem za glavni grad Izraela i u njega premjestio veleposlanstvo svoje zemlje iz Tel Aviva. Priznanje je izazvalo masovne palestinske prosvjede koji su trajali mjesecima, a u kojima je ubijeno oko 180 prosvjednika koji su pokušali iz Gaze ući u Izrael.

Jeruzalem bi bio glavni grad Izraela i Nove Palestine

No Washington očito smatra da će Palestincima konačni sporazum ipak biti prihvatljiv, budući da bi prema njemu Jeruzalem bio glavni grad i Izraela i Nove Palestine. Arapski stanovnici tog grada bili bi građani Nove Palestine. 

Status quo židovskih i muslimanskih svetih mjesta ostao bi na snazi, a Židovima ne bi bilo dozvoljeno kupovati arapske kuće i obratno. Jeruzalemu se ne bi pripajala dodatna područja, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ipak, nijedna strana u mirovnim pregovorima zasad nije potvrdila objavljene detalje. Kako i izraelski mediji pišu, zasad je nemoguće znati je li dokument koji je procurio autentičan ili podvala.

SAD, Europska unija i zaljevske monarhije financijski bi podržali primjenu ovog ambicioznog sporazuma koji bi trebao konačno dovesti do mira između Palestinaca i Izraelaca, nakon više od sedam desetljeća krvavih sukoba u koje su bile uključene i različite arapske zemlje, od Egipta do Sirije i Jordana. 

Oni će osigurati budžet od 30 milijardi dolara u roku pet godina za nacionalne projekte u Palestini. Taj budžet bi uključivao i cijenu povezivanja židovskih naselja s Izraelom.

SAD bi platio 20 posto cijene takvih projekata, EU deset, a zemlje Perzijskog zaljeva preostali dio.

Hamas će se morati razoružati, a Nova Palestina neće imati vojsku

Nova Palestina neće moći formirati vojsku, ali će imati policiju, koja će biti samo lako naoružana. Nakon potpisivanja sporazuma Hamas će položiti sve oružje, uključujući i osobno, i predati ga egipatskim vlastima.

Članovi Hamasa, uključujući čelnike, nastavili bi primati plaće od država koje su se obavezale na podršku do formiranja vlade. Pojas Gaze bio bi konačno otvoren za promet robe i radnika u Izrael i Egipat, nakon desetogodišnje blokade od strane ovih dviju država.

Demokratski izbori održali bi se u roku godine dana, a na njima bi bila izabrana nova, jedinstvena vlada Nove Palestine, nakon što od 2007. Gazom upravlja jedna, a Zapadnom obalom druga vlada.

Godinu nakon izbora i osnivanja nove vlade postepeno bi se počeli oslobađati Palestinci iz izraelskih zatvora u roku od tri godine.

Između Izraela i Nove Palestine bio bi potpisan sporazum o zaštiti na osnovu kojeg bi Nova Palestina plaćala Izraelu da je brani od strane agresije.

Ako Palestina ili Izrael odbiju, SAD će im prekinuti financijsku pomoć

Autocesta koja povezuje Zapadnu obalu i Pojas Gaze prolazila bi preko izraelskog teritorija, ali bi bila podignuta 30 metara iznad tla. 50 posto izgradnje platit će Kina, a ostatak, odnosno po deset posto, Južna Koreja, Australija, Kanada, SAD i zemlje EU-a.

Dolina rijeke Jordan ostat će pod kontrolom Izraela, ali će Nova Palestina imati granične prijelaze u susjedni Jordan pod svojom kontrolom.

U slučaju da Hamas i PLO odbiju potpisati taj sporazum, SAD će prekinuti svaku financijsku podršku Palestincima i osigurati da im nijedna zemlja ne šalje novac. Ako PLO potpiše sporazum, a Hamas i Islamski džihad odbiju, čelnici te dvije organizacije bit će smatrani odgovornima.

U slučaju novog rata između Izraela i Gaze, SAD će podržati Izrael u ciljanom uništavanju tih organizacija.

Ako pak Izrael odbije potpisati sporazum, SAD će ukinuti financijsku podršku i toj zemlji, predviđa ovaj sporazum. Ta podrška trenutno iznosi 3,8 milijardi dolara godišnje.

Pročitajte više