Prodaja Mercatora: Agrokor poželjan kupac za strane banke, ali ne i za slovensku javnost

UDIO slovenske tvrtke Mercator kojega banke nude na prodaju se smanjuje, a jednako tako, smanjuje se u broj zainteresiranih portfeljskih ulagatelja. U igri su, prenosi slovensko Delo, ostale četiri banke koje nude na prodaju ukupno 16 posto Mercatora te četiri zainteresirana financijska ulagača.

Prema riječima Uroša Martra, ravnatelja tvrtke za savjetovanje, Arkas, od prodaje svojega udjela u Mercatoru su odustali NKBM i Abanka, pa je u paketu koji se nudi na prodaju ostalo 16 posto tvrtke kojega nude četiri banke: Unicredit, Gorenjska banka, Banka Koper i Hypo Alpe-Adria-Bank. I na popisu investitora su ostale četiri zainteresirane tvrtke.

U početku najave prodaje dionice Mercatora prodavalo je osam banaka, a ponuđeni postotak je iznosio 36 posto. Među prodavateljima je bilo i šest banaka u formalnom prodajnom konzorciju, a NLB i Banka Celje su dogovarali s njima o što većoj cijeni.

"Prodaja Mercatora Agrokoru ne bi bila politički oportuna"

Nedugo nakon toga, u javnost su procurile informacije da je najvišu cijenu za Mercator ponudio upravo koncern Agrokor Ivice Todorića koji je, prema neslužbenim informacijama Dela, bio i izbor slovenskih podružnica stranih banaka (posebno banke Unicredit). Nakon objave te informacije od prodaje su odustali NLB i Banka Celje te nakon toga i dvije banke u suvlasništvu države. Njihov odstup je bio očekivan s obzirom da "prodaja Mercatora Agrokoru ne bi bila politički oportuna te bi izazvala javne rasprave", piše u Delu.

Istovremeno, zbog smanjenja prodajnoga udjela ispod 25 posto, kupnja investitorima prestaje biti toliko zanimljiva. Upravo stoga se i lista zainteresiranih s početnih 10 osula na četiri. Izabrani potencijalni kupci će sad dobiti na uvid dokumentaciju o poslovanju tvrtke, a predsjednik uprave Mercatora Žiga Debeljak će odlučiti o tome koliko će "duboko" u bilance i poslovne dokumente pustiti zainteresirane.

Po kuloarima već kruže priče da će banke zavlačiti prodaju do jeseni, a i sam uvid u dokumentaciju će, smatra Delo, trajati dva do tri mjeseca. Prema Martrovom mišljenju, netko će kupiti dio koji se nudi na prodaju, a to ne mora biti netko od sadašnjega izbora financijskih investitora, a time će povući i male dioničare na prodaju svojih udjela, ali "možda i nekoga od velikih dioničara koji hitno trebaju novac, poput Pivovarne Laško", objasnio je financijski savjetnik.

Pročitajte više