Prodaje se kuća doma za starije u kojem je izgorjelo šestero ljudi

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

NA JEDNOM oglasniku je osvanuo oglas za prodaju kuće u Oroslavlju kraj Andraševca. Kako se da utvrditi jednostavnom usporedbom objavljenih fotografija na stranicama oglasnika i fotografija koje su snimili fotoreporteri, radi se o kući u koju su bili smješteni štićenici doma Zelena oaza. 

Podsjetimo, u kući kraj ove koja je sada na prodaji, odnosno u štaglju prenamijenjenom u objekt za boravak štićenika, pretprošlog je vikenda izgorjelo šest starih i nemoćnih osoba. 

Prodaju dom Zelena oaza?

Na oglasu je navedeno kako je na prodaju kuća u Andraševcu, visoka prizemnica od 350 metara kvadratnih. 

Za nju vlasnici traže 40.000 eura, odnosno oko 300.000 kuna. Navedeno je kako je u njoj 10 soba, kako je izgrađena 1976. godine i renovirana 2014. godine. 

Ima sedam parkirnih mjesta i terasu, a prodaje se nenamještena. 

U opisu oglasa stoji kako se uz kuću prodaje i 2000 metara kvadratnih građevinskog zemljišta u Oroslavlju. Dodano je i kako cijena nije fiksna te kako je prodaja hitna.

Kontaktirali smo broj iz oglasa

Prije objave članka smo kontaktirali telefonski broj iz oglasa. Javio se jedan muškarac kojeg smo pitali radi li se o domu Zelena oaza, odnosno bivšem domu, ako je već kuća nenamještena i spremna za prodaju. 

Muškarac koji se javio je odgovorio kako to ne bi komentirao te smo razgovor završili na tome.

Izgorjelo šestero ljudi

Podsjetimo, jutro poslije tragedije u Andraševcu preseljeni su korisnici ilegalnog obiteljskog doma za starije. Neki su se vratili obiteljima, a neki su premješteni u drugi dom.
Darinka Sviben, ravnateljica doma za starije osobe Lobor-grad, rekla je tada da kod njih, s obzirom na to da se radi o teškoj, izvanrednoj situaciji, u kriznom smještaju mogu ostati do šest mjeseci.

Podsjetimo, 11. siječnja je izbio požar u pomoćnom objektu Doma za starije i nemoćne osobe Zelena oaza. 

Poginulo je pet žena i jedan muškarac. Kako se tada doznalo, objekt koji je izgorio nije bio napravljen za boravak nemoćnih osoba. Radilo se o preuređenom štaglju u kojemu se prije držalo sijeno. 

Vlasnica ga je odlučila preurediti kako bi postao dio doma za starije i nemoćne.

Imali dozvolu za 13, smjestili 26 osoba

Požar je vrlo vjerojatno buknuo unutar prostora pa je pitanje koliko je trebalo vremena da plamen probije zidove, a tada već nije bilo spasa za ljude koji su bili unutra.

Vatrogasci su stigli prekasno i mogli su jedino spasiti obližnji objekt od požara. Na obližnjem objektu su od jačine plamena popucala stakla.

Naknadno se doznalo i kako je dozvola za smještaj bila izdana za 13 osoba. U domu ih je bilo 26.

Pročitajte više