Prodaje se Pevex

Foto: PIXSELL/Ivica Galovic

NAJVEĆI dioničari Pevexa Pavao Vujnovac i Mario Radić pokrenuli su postupak prodaje kompanije, a među zainteresiranim tvrtkama spominju se njemački div Obi i slovenski Merkur.

Pavao Vujnovac i Mario Radić drže ukupno oko 53 posto dionica Pevexa, Vujnovac ima blizu 36.6 posto, a Radić i njegova tvrtka Filir 16.6 posto vlasništva. Drugi najveći dioničar je bivši predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević koji osobno i preko tvrtke Dicentra drži oko 23 posto, piše Danica.

Vujnovac, Lovrinčević i Radić mogu dobiti i do 15 puta više od uloženog?

Prema neslužbenim procjenama i tadašnjim informacijama koje su do nas dolazile s burze, prosječna cijena koju je trojac platio za svoje dioničke pakete kretala se između 150 i 200 kuna. Ako bi preuzimatelj za Pevex bio spreman platiti 500 milijuna eura, odnosno blizu 300.000 kuna po dionici, to znači da bi Vujnovac, Lovrinčević i Radić za Pevexove dionice u samo sedam godina dobili oko 15 puta više nego što su uložili.

Samo Vujnovac bi, primjerice, u tom slučaju dobio oko 180 milijuna eura, odnosno više od 1.3 milijarde kuna. No, o realnoj cijeni moći će se govoriti tek kad stignu prve ponude od investitora koji bi prije toga trebali provesti dubinsko snimanje kompanije u kojoj radi oko 2200 ljudi.

Objavljen inicijalni poziv za kupnju

Poslovni.hr objavio je danas kako je inicijalni poziv za kupnju iz Pevexa ovih dana upućen na adrese desetak investitora te da je, osim Obija i Merkura, poziv za sudjelovanje u procesu dobio i turski div Koc te vjerojatno rumunjski Dedeman.

Kako piše Poslovni, Lovrinčević ne želi prodavati svoje vlasničke udjele i ne sudjeluje u postupku koju su pokrenuli Vujnovac i Radić. Neto dobit prošle je godine iznosila 262 milijuna kuna i bila je nešto manja nego godinu ranije.

Pročitajte više