Prodaje se trajekt Amorella, nekadašnji ponos Splita

Screenshot: You Tube

FINSKA brodarska kompanija Viking Line objavila je da prodaje Amorellu, ro-ro putnički brod hrvatske proizvodnje, koji je napravljen u splitskom Brodosplitu, javlja morski.hr. Amorella plovi pod finskom zastavom, a matična mu je luka Mariehamn.
 
Do kraja 2020. godine Amorellu će zamijeniti novi brod Viking Glory koji stiže iz brodogradilišta Xiamen u Kini. Da se Amorella prodaje, potvrdio je i direktor tvrtke Viking Line Jan Hanses. Malo je, kako kaže, bilo brodskih tvrtki koje su pokazale interes za Amorellu, prodaja će se odgoditi sve dok Fincima ne dostave novi brod, jer kompanija ne želi doći u situaciju da im nedostaje trajekt.

Amorella je izgrađena u splitskom brodogradilištu

M/S Amorella je izgrađena u Brodosplitu, u Brodogradilištu specijalnih objekata. Prvi je od četiri broda blizanca: M/S Isabella, M/S Gabriella i M/S Crown Seaways, a svi su izgrađeni u splitskom brodogradilištu.

Brod je svečano predan 28. rujna 1988. godine, predstavljao je ponos grada Splita kad je porinut i bio je sveopća gradska tema mjesecima uoči izgradnje. Brod može primiti skoro dvije tisuće putnika i 400 vozila, što je bio vrhunac u ono vrijeme. Američki časopis Maritime Reporter & Engineer News proglasio ga je tad najsjajnijim brodom godine.
 
Inače, vizualna umjetnica Duška Boban i novinar Nikola Bajto napisali su knjigu o splitskoj brodogradnji Amorella – ploveći grad. Lordan Zafranović snimio je nagrađivani dokumentarac Amorella – Put u budućnost 1989. godine, a donosi snimke gradnje, porinuća i primopredaje ovog čuvenog feribota splitskog škvera. Tena Perišin i Šime Strikoman napravili su televizijsku reportažu 1991. godine S Amorellom preko Baltika. 

Pročitajte više