Prodana Zagrebačka pivovara

AB INBEV prodao  je sve svoje pivovare u srednjoj Europi, uključujući i Zagrebačku pivovaru fondu CVC Capital za ukupno 2.2 mlrd. dolara, priopćila je kompanija dodajući kako su prodana i dodatna prava za buduće prihode koji će prema procjeni iznositi oko 800 milijuna dolara, ovisno o CVC-ovom povratu na početno ulaganje.

Prema uvjetima Ugovora, fondovi  koje savjetuje CVC, prihvatili su  kupnju ABI-ovih  operacija u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Srbiji i Slovačkoj.

Prema Ugovoru, CVC se također obvezao da će proizvoditi i/ili distribuirati  Stellu Artois, Beck’s, Löwenbräu, Hoegaarden, Spaten i Leffe u svim gore navedenim državama prema licenci ABI-a.  ABI će također zadržati prava da proizvodi i distribuira Staropramen u nekoliko zemalja uključujući Ukrajinu, Rusiju, SAD, Njemačku i Veliku Britaniju. 

AB InBev će imati pravo podnošenja prve ponude za otkup prodanih pivovara u slučaju da se u budućnosti CVC odluči na prodaju.

"Zadovoljni smo što možemo objaviti ovu transakciju koja nam omogućava da premašimo objavljenu namjeru prodaje imovine u iznosu od 7 milijardi USD, bolje se fokusirajući na naša sredstva prema ključnim tržištima" - izjavio je glavni izvršni direktor InBev-a Carlos Brito dodajući kako vjeruje da će imati uspješnu budućnost u vlasništvu CVC-a.

"Operacije u Centralnoj Europi predstavljaju prvu investiciju CVC-a u regiji.  Ushićeni smo što smo kupili tako snažan biznis s kultnim brandovima, iskusnim menadžmentom i posvećenim zaposlenicima. CVC se obvezao da će razvijati Grupu, novog naziva StarBev, u regionalnog lidera te da će surađivati s lokalnim menadžmentom i zaposlenicima u ostvarenju ovog cilja" - rekao je predsjednik CVC-a za Centralnu Europu.

Očekuje se da će transakcija, za koju je CVC podigao otprilike 1 milijardu glavnog kredita kojeg financira grupa međunarodnih i regionalnih banaka, biti okončana do siječnja 2010. godine.

Pročitajte više